Lapas

ceturtdiena, 2013. gada 9. maijs

Paštaisīta slēpņošana četrgadnieka gaumē

Slēpņošanu Kristiāna pazīst jau sen, viņai tas pieskaitās pie vienas no visām aktivitātēm ko daram kopā, jebkurā gada laikā, svaigā gaisā. Vakardien  pilnīgi spontāni meita izdomāja uzzīmēt dzīvokļa karti (tagad, kad vairs nedzīvojam 3stāvu rindu mājā, bet  vienstāvīgā dzīvoklī, tas ir daudz ērtāk izdarāms) un tajā atlikt punktu, kas apzīmē slēpni. Man  jāņem karte rokās un jādodas meklēt.






Fantastiskus novērojumus var veikt redzot kā 4gadnieks zīmē telpas karti (atturieties no koriģēšanas!) un kuri objekti tajā viņam škiet svarīgākie. Vērts ieklausīties valodā, ko bērns izmanto zīmēšanas laikā un izbaudīt mirkli, kad bērns ir aizrāvies ar sevis izgudrotu aktivitāti.

Ja viss notiktu Montessoriski, tad mums jau būtu izgatavotas dažādas kartes par to, kur dzīvojam, bet kaut kā nav bijis iedvesmas pieķerties kādai no ģeogrāfijas aktivitātēm. Mūsu dzīves stils ikdienā liek ļoti daudz runāt par ģeogrāfiju un šķiet, ka būtu vienkāršāk visu saprast, ja pēc saules sistēmas mēs tomēr būtu mācījušies par kontinentiem un tikai tad par valstīm, bet ikdienas praktiskais pielietojums tomēr guva virsroku.

Kā jums notiek sarunas par zemeslodi un valstu atrašanos? Vai pētat kartes kopā ar bērniem ikdienā? Kas ir tās lietas, ko bērni zīmējot kartes izceļ? Karšu zīmēšana ir pavisam mums kas jauns un šķiet tik interesants un ar potenciālu, ja tik būs iedvesma :)



2 komentāri:

  1. Jā bērnu zīmētas kartes ir kaut kas! Atceros vēl vidusskolā mums bija tās projektu nedēļas, kad katrs ko pētija un zinātniski aprakstija. Redzēju prezentāciju, kur meitenei bija darbs par "Mentālajām kartēm". Viņa bija devusies uz bērnudārziem un aicinājusi bērniem uzzīmēt savu pilsētu, salīdzinājumam bija arī pieaugušo zīmētas pilsētas kartes un tad analīze. Bērniem pilsēta centrējās ap mājām un bērnudārzu, vēl kāds veikals un daudz parki.. Ideālā pilsēta:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. o, interesanti par tām mentālajām kartēm!

      cerams, ka īstās pilsētas arī tuvosies ideālajām :)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest