Lapas

otrdiena, 2011. gada 13. septembris

Iemācīties novērot (un novērtēt) - sevi, savus tuvākos, vidi!

Nebiju plānojusi sākt mācīt Kristiānai "kalendārmācību" vēl kādu laiku, bet Didža salīdzinoši ilgais komandējums uz Kazahkstānu un septembra ģimenes plānojums izskatījās tā, ka šķita, ka jāņem  kalendārs palīgā,  lai spētu sagaidīt dienu, kad tētis būs mājās, kad mēs lidosim ciemos pie vecmāmiņas un  vectētiņa, kad būs mūzikas nodarbība un kad pikniks utt.

Tāds kalendārs izskatās pēc 4 dienu lietošanas




Iegādājos veikalā sienas kalendāru, kur katrai dienai ir atvēlētas skaitā septiņas tukšas rūtiņas. Uz pašlīmējošā papīra izdrukāju vienkārši saprotamus un atpazīstamus simbolus trijās grupās:
* kas raksturo laika apstākļus - spīd saule, pūš vējš, līst lietus, snieg sniegs (ar laiku ir plānots papildināt/nomainīt ar saulains, apmācies, mākoņains untaml)
*kas raksturo emocijas - priecīga, bēdīga, nogurusi (ar laiku ir plānots papildināt ar daudzām citām, tikai atbilstošie simboli jāatrod(
* kas apzīmē mūsu ģimenē svarīgus notikumus - tētim komandējums, mēs lidojam ar lidmašīnu, mums ir ciemiņi, bērnudārzā ir piknika diena, mūzikas nodarbība untaml

Pēdējās grupas uzlīmes salīmēju es jau iepriekš, bet pirmo divas grupu uzlīmes Kristiāna līmē pati -novērojot laika apstākļus un savas emocijas. Sākotnējā ideja bija,ka uzlīmes tiek līmētas vienu reizi dienā no rīta,  kā dienas iesākums, bet šobrīd Kristiāna ir aizrāvusies un ir acīga pret katru laika apstākļu maiņu un izmaiņām gan savā, gan  manā garastāvoklī.

Es priecājos par viņas attīstīto novērošanas spēju un uzskatu,ka šī aktivitāte ar  sevis, apkārtējo un vides novērošanu ir labs iesākums arī apzinātai novērtēšanai.

Katru vakaru pirms pasaku lasīšanas tiek nosvītrota pagājusī diena, pārrunāti vēlreiz dienas notikumi un verbāli ieskicētas rītdienas aktivitātes.



6 komentāri:

  1. DL: Ļoti jauka ideja, paldies! (Pateicoties šejienes mainīgajam laikam, ar vienu simbolu dienā gan nepietiks :-))

    AtbildētDzēst
  2. Tas izskatās tā - bērns ēd pusdienas - sākas stiprs vējš - un bērns skrien lipināt vēja uzlīmi :) Jums tad jāievieš varbūt vairākreižu lietojamie lipekļi ar simboliem, lai nav jāpārtērē uzlīmes :))

    AtbildētDzēst
  3. Super ideja - vienkārši un viss saprotami.. :)) Saņemšos atrādīt mūsējo ;)

    AtbildētDzēst
  4. Paldies par lielisko ideju! Kura veikala noperkams sads kalendars? Pirmais minejums - Akademiska gramatnica :) Aiga

    AtbildētDzēst
  5. Akadēmiskajā pirku uzlīmju papīru, kalendāru pirku Ahlens, nezinu vai grāmatnīcā arī šādi tukšie ir :)

    AtbildētDzēst
  6. Prieks par jūsu kalendāru! :)
    Un izskatās, ka Zviedrijā arī tiek svinētas vārda dienas, ne?
    Un, kā jau rakstīju, mums arī laikapstākļu kartītes tiek mainītas līdz ar pašiem laikapstākļiem. :)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest