Lapas

piektdiena, 2013. gada 20. septembris

Matemātikas pantiņš viens, divi .. desmit; one, two.. ten; eins, zwei.. zehn

Tieši tāpēc, ka mūs mājās skaitīšana jau kopš tās pirmsākumiem ir notikusi vismaz 2 valodās, es ļoti skaidri redzu atšķirību starp to, ka un ja bērns skaita vienkārši no galvas iemācītu pantiņu kuram pirmais vārds ir viens un pēdējais desmit, vai tomēr saprot, ka 3 ir lielāks kā viens, bet mazāks kā 7. Visi tie "mans bērns jau skaita līdz 10" nav nekam vajadzīgi gan tāpēc, ka  katrs bērns attīstās savā tempā un neviens nav palicis neiemācījies skaitīt līdz 10, gan tāpēc, ka šad tad tas tik agrā vecumā, kad mammām gribas lielīties, patiesi ir tikai pantiņš.


Kristiāna 3 gadu vecumā mācoties matemātiskos simbolus




Te, kursabiedrene Karīna šodien ir aprakstījusi (šobrīd ieraksts ir lapas augšā, vēlāk tas būs, laikam, meklējams zemāk, kad būs citi ieraksti par matemātiku) pašu pirmo Matemātikas materiālu Montessori pedagoģijā - sarkanzilie skaitīšanas stieņi. 


Fantastisks materiāls, ko mēs lietojām diezgan haotiski apgūstot skaitļu kvantitāti, jo to mācījāmies citām metodēm, bet mums šie stieņi ideāli kalpoja, lai nostiprinātu esošāas zināšanas. Piemēram, kad Kristiāna samulsa, kad tad īsti "nāk pēc 6" vai kas ir vairāk - 7 vai 5, ņēmām talkā stieņus un pēc izskaitīšanas viss nostājās savās vietās. 


Kristāna 2,5 gadu vecumā, kad stieņi vēl nebija līdz galam uztaisīti, bet jau tik ļoti gribējās izbaudīt


Šobrīd, lai arī biju izlēmusi mājās darboties tikai latviski un anglisko darbošanos atstāt bērnudārzam, tā kā latviski esam tikušas daudz tālāk nekā angliski, izskatās, ka vilksim atkal ārā stieņus, lai nostiprinātu kvantitātes starp 7 un 10. Kā pantiņu Kristiāna skaita jau sen "one to ten", bet kad sākas saskaitīšana vai padsmiti angliski, tad varot sajust, ka Kristiāna samulst pie atseviškiem cipariem, saka skolotāja.



Kristiāna 3 gadu vecumā apgūstot skaitīšanu zviedriski


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest