Lapas

svētdiena, 2013. gada 18. augusts

Vēžu ballīte 2013


Apzināti uzturu dzīvas ne tikai latviešu tradīcijas, bet arī tās zviedru, kas mums iepatikās dzīvojot Stokholmā. Iemeslu svētkiem nevar būt par daudz. Šoreiz tādi bija veseli 3: mūsu vedamo #Smilgas mēneša kāzu jubileja, jaunās sievas Lienes vārda diena un augusta zviedru vēžu ballīte.







Nopirkt vēžus Viļņā bija lielākais izaicinājums (jaunā vīra Agra iedvesmota esmu sākusi sapņot par vēžu ballīti ar to ķeršanu), tomē pēc vairākiem mēğinājumiem tiku pie Āzijā augušiem, Latvijā iepakotiem vēžiem diļļu marinādē. Zviedrijā tos pārdod kilograma iepakojumos, šoreiz nācās samierināties ar 300gramu paciņām. 

No Zviedrijas ir pieredze,ka ar oriğinālo marinādi nav gana, tāpēc nedaudz pielāgoju recepti un darīju tā: uz katru vēžu kilogramu ņēmu 3l ūdens, 150ml gaišā alus, sauju kumina sēklu, 1 ēdamkaroti cukura, 2 ēdamkarotes sāls un 1 veselu sīpolu, kam nomizota tikai ārējā miza – uzvārīju marinādi, pavārīju uz lēnas uguns zem vāka un ļāvu atdzist, tad pārlēju sasaldētajiem vēžiem (svaigus tā arī neizdevās atrast un pieļauju, ka cena būtu bijusi pavisam  nedraudzīga) un atstāju marinādē uz nakti. 


Otrā dienā agri no rīta kopā ar Kristiānu sataisījām vēžu ballītes cepures visiem dalībniekiem (lejupielādējama cepures sagatave

 paņēmām līdzi no Rīgas Tiimari atvestos vēžu serpentīnus un aidā piknikā ēst vēžus!




Man par izbrīnu Kristiāna procesu atcerējās diezgan detaļprecīzi un ja vien asās čaulas nedurtos rokāš būtu varējusi ne tikai izstāstīt bet arī nodemonstrēt kā tikt pie vēžu astēm un ko darīt ar spīlēm.






Bija gardi. Noteikti svinēsim atkal!


Kristiānai pēkšņi atjaunojās interese par fotogrāfēšanu un ir skaidrs, ka ir pēdējais laiks nest uz servisu viņas pašas 3 gadu dzimšanas dienas dāvanu, lai piebildē pilnu savu nevis manu atmiņas karti ar mežu!





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest