Tā kā šī ziņa ir vislasītāko sarakstā visā bloga vēsturē, esmu nolēmusi, to atjaunot, nevis katru reizi rakstīt jaunu ierakstu, tādejādi panākot noderīgu kopsavilkumu. Jaunie papildinājumi allaž tiks pievienoti nosaukumā un ziņas beigās
ziņa papildināta 24. apr 2013 par granadillas augli
ziņa papildināta 10. jan 2013 par japāņu rīvmaizi - panko
ziņa papildināta 8. jan 2013 par fenheļa sakni
ziņa papildināta 3.nov 2012 pusnaktī par spageti ķirbi (spaghetti squash) un turku zirņu miltiem
ziņa papildināta 25.okt 2012 14:33 papildus par chia sēklām
ziņa papildināta 26.sep 2012 21:11 par pakchoi un chia sēklām
ziņa papildināta 7.jan 2012 20:05 par fizāli
ziņa papildināta 9.nov 2011 23:47 par oroblanko, kukrūzas kuskusu un rīsu nūdelēm
sākotnējā ziņa 24. okt 2011 par dārzeņbanāniem, tamarillo, artišokiem, amarantu, kvinoju, briseles kāpostiem
ziņa papildināta 24.okt 2011 21:25 par saldajiem kartupeļiem
Es ļoti izbaudu iespēju, ka parastā pārtikas veikalā var iegādāties dažādas eksotiskas ēdamlietas. Didzis no tā dabon vairāk ciest kā baudīt :)
Pie reizes pabrīdināju, ka ledusskapī stāv tamarilllo, kas izskatās pēc tomāta, bet nav tomāts. Saņēmu lūgumu turpmāk produktus,kas '" izskatās ēdami, bet nav" glabāt atsevišķā plauktā... |
Amarants palika izvārīts katlā pat īsti nepagaršots (iespējams, pie vainas fakts, ka aizmirsu pirms vārīšanas noskalot, sanāca ļoti lipīga putra) |
Par kvinoju pirmajā dienā šķendējās ļoti, bet otrajā, kad to pasniedzu saceptu sviestā bija jau tīri apmierināts |
Ar briseles kāpostiem bija vislabāk - ieplestās acis pārvērtās smaidā, kad tika pagaršoti :) |
Jaunā gada ballītē atklājām, ka Kristiānai ļoti garšo fizāļi. Vienkārši ideāls našķis! |
Viens no Ķīnas kāpostiem - pakchoi. Garšo skābeni un samtaini. Izmantojām priekš biezkokteiļa, bet noteikti izmantosim priekš salātu garšas daudzveidošanas un labi derētu arī spinātu tipa ēdienos, kā 1/2spinātu aizvietotājs, es domāju |
Chia sēklas ASV tiek saukts par superēdienu:) Ar ļoti daudz labiem vitamīniem un ko tik vēl nē pārbagātas sēklas, kuru izmantošanas amplitūda nebeidz mani pārsteigt. Bildē redzami keksiņi, kur chia izmantoju kā olu aizvietotāju, bet ļoti labi chia der kā atsevišķa sastāvdaļa jogurtos, putrās uz sviestmaizēm. Ja chia pievieno ūdeni, tad ātri vien tās pārvēršas par želejveidīgu masu, tās ļoti labi uzsūc mitrumu, tāpēc ir ideāla sastāvdaļa nakts jogurtos (atradīšu saiti - pievienošu) |
Pēc lasītāju lūguma ielieku to info, kas man ir par chia sēklām latviski |
sīkāk par chia |
Sviesta ķirbis jau sen vairs nav nekāds jaunums Latvijā, bet spageti ķirbis (spaghetti squash), šķiet, parādījās manā redzes lokā pagājušogad un šovakar tiku līdz izmēģināšanai. Vakariņās tapa krāsnī cepts (apslacīts ar valriekstu eļļu un pipariem+sāli, pēc tam ar dakšu izgrebts) spageti ķirbis ar teļa maltās gaļas (ar spinātiem, tomātiem, kukurūzu) mērci un naksniņās top atvasinājums no šīs kūkas. Didzis, kā vēlāk atzinās, ieraudzījis vakariņas esot padomājis: "ak nē, nakaroni", bet pagaršojis un sapratis, ka garšojot daudz labāk kā spageti parastie un arīdzan kā rīsu nūdeles. Tiesa šo var pieskaitīt kā trešo ēdienu, kas Kristiānai negaršo (aiz kaperiem un melno lēcu burgeriem), bet veselības devu apēda un esmu iedvesmota izmēģināt spageti ķirbju lazanju! |
Vēl vieni milti, par kuriem nekad nebūtu uzzinājusi, ja Kristiāna nebūtu konstatēta kviešu nepanesamība vieglā formā. Turku zirņu milti. Pēc garšas niansēm lieku tos vienā "katlā" ar griķu miltiem, tomēr garša nav tik izteikta un specifiska. Absolūts triumfa ēdiens no šiem miltiem ir biezpiena keksiņi, kuri jau tapuši atkārtoti un Didzis nespēj vien beigt brīnīties par to, cik gardi. Attēlā redzamos var iegādāties veikalā Gemoss |
Fenhelis. Tā sakne, jo kātus neesmu redzējusi te pārdošanā, bet sēklu paciņa stāv neattaisīta, jo nav radusies īstā iedvesma to pielietot. Bet fenheļa sakni līdz šim lietoju svaigā veidā ļoti mazās, dēļ anīsa piegaršas, devās klāt pie dārzeņu svaigi spiestajām sulām. Vakar izmēģināju šo Ilzes recepti. Varu teikt, ka fenhelis uzreiz aiz kaperiem (interesanti, ka kaperi un svaigs fenhelis ir bieži sastopami kopā ēdienos) ir otrais ēdiens, ko meita neēd. Ar lielu pierunāšanu apēda pāris daiviņas. Vīrs nosauca par "tā kā kāposts tikai labāks" un neiebilda pat pret pārsausināto sieru (receptē minētās 20 min cepeškrāsnī man izvērtās uz 50, lai sasniegtu stadiju, kad nav vairs anīsa piegaršas un tik un tā gribējās vēl mīkstāks lai būtu), sviestu varētu likt vēl mazāk. Esmu iedvesmota turpmākai termiski apstrādāta fenheļa izziņai. Visvairāk ieinteresējušas ir risotto ar fenheli un biezzupu receptes. |
Bērnībā es no karbonādēm un zivīm allaž neapēstu atstāju ārējo milti-ola garoziņu. Vakardien atklāju panko, japāņu rīvmaizi, kas man ļaus pagatavot, piemēram, dažādas zivs filejas, jo zivs mūsu ģimenes ēdienkartē nāk ļoti grūti - parasti to ēdam ciemos, jo es uzskatu, ka nemāku gardi pagatavot. Vakrdienas panko ekoloģiskā pīkša (izmantoju kukurūzas cieti kartupeļu miltu vietā un pasniedzu ar krējuma-laima sulas- piparu mērci, kā arī laima mizņas vietā, zivs filejas apslacīju ar laima sulu ) ar balzamiko grillēto fenheli bija izdevusies! Panko no parastās rīvmaizes atšķiras ar savu tekstūru - tā ir vieglāka un neuzsūc tik daudz eļļas. Kraukšķīga un noteikti manā virtuvē uz palikšanu! |
Drosmīgi mēģināt pieradināt kādu citu nevis sevi:) Neko no tā visa arīdzan neesmu ēdusi, bet briseles kāpostu droši liktu mutē:) .. bet karbonāde tik un tā uz šķīvja tiktu pirmā, ja vien to ceptu kāda no Omēm:) vai Opjiem:)
AtbildētDzēstDL: Vai šis nav viens ļoti feins ārzemēs dzīvošanas bonuss? Protams, arī LV kaut ko no minētā var dabūt, bet - reti un, visticamāk, par baisām cenām. Es vakar tirgū nopirku okru, rīt vajadzētu pagatavot, viņnedēļ krāsnī cepām kastaņus.
AtbildētDzēstUn kā tu gatavoji kvinoju sviestā? 'Parastais' veids man pašai ne visai gāja pie sirds.
Ari mes seit LV perkam kvinoju un amarantu :) starp citu kvinoja bija pamatputra bernam lidz gada veumam, kad vinam vienkarsi pargaja apetiite uz putraam. Tajaa ir loti dauz vertiigu lietu ;~)
AtbildētDzēstJebkas jau, ko cep mamma, ir tik bezgalgaršīgs, tiesa! manam bērnam būs krietni savādākas bērnības garšas kā man, viņai karbonāde būs tā eksotika.
AtbildētDzēstJā, DL tas ir viens no pašiem burvīgākajiem ārzemju bonusiem :) Latvijā man allaž bija jābrauc pakaļ kā minimums uz SKY vai Stockmann, biežāk uz Gormet Studio vai Gemoss, lai nopirktu sastāvdaļas kam nelatviskākam. Un svaigas nelatviskas lietas kā okru - aizmirsti, ka dabūsi, vai zināsi, kur dabūt.
Kvinoja sviestā - vakardien parasti vārīto kvinoju sacep uz pannas ar krietnu daudzumu sviesta, oij ku neveselīgi, bet vismaz apēdām :)
Un kvinoju vajadzētu mums lietot vairāk.
Daphne: labrīt, Līgucīt!!! Es smējos no sirds, kā anekdote labam rīta sākumam! Principā zinu, ka es reaģētu līdzīgi kā Didzis, nelabprāt eksperimentēju, lai gan vienmēr atrodas arī kāda ēdampērle, kas rezultātā aizrauj :)
AtbildētDzēstDL: Man Tev ir ideja nākamajam blogam - pastāsti, kuru Swe nopērkamo produktu (ne obligāti eksotisko) Tev visvairāk pietrūktu, ja Tu aizbrauktu no turienes?
AtbildētDzēstArtišoks...manas acis aizveras un labpatikā atceros superīgo garšu...
AtbildētDzēstTā ir leita, kas man sasodīti garšo, bet nekādi neizdodas iegalvot savējiem, ka tik tiešām ir ēdama. :)
Beta: nabaga Didzis.
AtbildētDzēstRaimonda - varbūt izvēlies izcili garšīgu mērci un pamēģini vēl vienu reizīti? :)
AtbildētDzēstBeta - ņemot vērā, ka viņš bija tas, kurš pirms daudziem gadiem man iemācīja suši ēst (un ne jau ar vienu reizi, bet neatlaidīgi vismaz, šķiet, gada garumā) - es teiktu, ka šis ir "ko sēsi to pļausi" :)
Līga, labāk ne, jo bez mērces MAN paliek vairāk. :D :D :D
AtbildētDzēstProtams, jārēķinās, ka jāpagatavo kaut kas tiem citiem, bet ar to var visādi tikt galā. :)
Beta: man, kā vēsturniecei, tagad viss ir skaidrs :P
AtbildētDzēstPs Bet, ja nopietnāk, tad kaut kas tajā ēšanā ir no psiho***.
Varbūt pie tiem dažādajiem eksotiskajiem ēdamajiem arī pieraksti, kā tādu ēst?.. Kā, piemēram, ēd artišoku? Izklausās, ka visiem garšo.
AtbildētDzēstZane: http://simplyrecipes.com/recipes/how_to_cook_and_eat_an_artichoke/
AtbildētDzēst:) Paldies. Smieklīga adrese... :)
AtbildētDzēstPārsmējos par vīra reakciju aprakstiem...:) Par banānveidīgo augli (ko sauc platano) - tas nāk no maiju virtuves, un Meksikā no tā cep izcili garšīgus čipsus, ko ēd klāt "stiprajiem" ēdieniem. Vēl tas ir ļoti garšīgs lēni sautēts sviestā ar cukuru & kanēli + saldējumu :)
AtbildētDzēst