Lapas

trešdiena, 2012. gada 28. novembris

Vai jābūt labam tikai decembrī jeb kāpēc mūsmājās nebūs Adventes kalendārs.

Ja kādreiz studēšu antropoloģiju, pētīšu interesanto tradīciju fenomenu.  Ir tradīcijas, kuras ir bijušas ar mani kopš bērnības un ne visas no tām ir arī tagad mūsu ģimenē, ir tradīcijas, kas mūsu ģimenē ienāk no jauna, ne no bērnības, bet iedvesmojoties no citiem, kad tās uzrunā mūs, bet ir dažas tradīcijas, kas neuzrrunā un starp tām ir gan Helovīns (ar šo gan mēģinu cīnīties un šogad bija jauks tēva-meitas ķirbju grebšanas vakars) gan Adventes kalendārs. Pirms Karīna man bija pajautājusi nebiju aizdomājusies kāpēc neuzrunā. Patiesībā, pirms Zane un Evelīna un visas citas blogojošās mammas nebija sākušas pēdējās dienās rakstīt par Adventes kalendāriem, vispār par šo tematu nebiju aktīvi domājusi.






Sākumā šķiet, ka nav iemeslu, bet, iespējams, līdzīgas sajūtas kā par aktīvo ziedošanu Ziemassvētku laikā, manī tas raisa ļoti duālas sajūtas, esmu savulaik arī speciāli organizējusi janvārī labdarības pasākumus un man šķiet būtiski, ka ne tikai Ziemassvētkos atceras darīt labo. Tāpat ar šo. Lai gan tiesa - ar nevis plastmasas dāvanām, bet aktivitātēm pildīts kalendārs ir pievilcīgāks, bet tik un tā - neredzu, kāpēc decembrī katrai dienai ir kartiņa, bet citos mēnešos nē. Jo es nesvinu kristiešu prieku par dzimšanu, varbūt tas ir arī skaidrojums, kàpēc man nešķiet dabīgi decembri tik ļoti uzsvērt. 

Otrs iespējamais iemesls ir, ka meitai 6. decembrī ir dzimšanas diena un mēs to nesvinam tikai vienu dienu - viss ievelkas vairākos pasākumos un aktivitātēs un decembra vidū taisīt kalendāru? Te atgriežos pie pirmā argumenta. Vienkārši šī tradīcija mani neuzrunā. Bet tas nenozīmē, ka netaisīsim rotājumus vai nemācīsimies dzejoļus, vai nerotāsim māju :) Ziemassvētkus svinēsim! 

Mēģināsim atrast mieru mūsu nebeidzamajā kustībā. Cepsim piparkūkas nevis pirms bet tieši Ziemassvētku laikā! Ziemassvētku dziesmas mēs klausamies cauru gadu nevis tikai decembrī, ja nu vieīgi, kā šogad, ap septembri paslēpju disku, lai Decembra vidū atkal laistu apritē.

4 komentāri:

  1. Ha-ha...es tiesi sodien iedomajos, ka deretu uztaisit aptauju-- cik % no visam majam ir adventes kalendari;)? Skiet ka sakusies adventes kalendaru blog-manija;). Es sev pati (lasot Evelinas postus iekseji prasu: "vai mums tas (papildus darbs mammai) ir vajadzigs?" Man personigi nepatik "scheduled activities", tas ir izvelkam lapinu un tagad ir jadara viens ipass craft projekts, vai jacep cepumi. Ja nu taja diena to negribas, bet cita diena ir ipasa velme cept cepumus? Man ari patik garakas aktivitates, kas varetu vilkties paris dienas...gruti tadas saplanot Adventes kalendara formata. Skiet, ka Maksis jau zina pietiekami dzejolu/dziesmu, lai pietiktu ko atdziedat salavecim:). Paldies par dalisanos pardomas!

    AtbildētDzēst
  2. Mani atkal šobrīd neuzrunā pīrāgi un piparkūkas! Agrāk patika cept! Toties esam ar dēlu ķērušies pie sava Adventa laika kalendāra izgatavošanas! Forši, ka neskrien pakaļ "modei", bet seko savām sajūtām!:)
    Mēs tā arī ķirbi vēl šogad negrebām! Varbūt nākamgad!:)

    AtbildētDzēst
  3. Man advents IR īpašs laiks. Un gribas to parādīt/ierādīt arī bērniem. Kalendāra taisīšana un aktivitāšu piemeklēšana sagādā prieku. Pagājušogad pirmo reizi mums bija tāds Adventa kalendārs. Kad Ziemsvētki bija gājuši un pagājuši, tā vien prasījās, ka būtu tās saplānotās lietas (vismaz viena!) katrai dienai arī uz priekšu. Es teiktu, ka tas ir nevis papildus darbs, bet ikdienu atvieglojoša lieta (kā jebkurš plāns cilvēkam, kam DAUDZ jāpaspēj). Decembris varbūt nav īpašāks par visiem citiem mēnešiem, bet Ziemsvētki IR kaut kas pavisam īpašs, ko gaidīt un sagaidīt. Tāpat kā sava dzimšanas diena - kurš bērns negaida savu dzimšanas dienu??? Tad kāpēc nepriecāties arī par kādu citu. :)

    AtbildētDzēst
  4. Viss jau nav tikai balts vai melns. Katram savas tradīcijas.. Adventes kalendārs mūsmājās tiek saistīts ar pārsteigumiem un brīnumiem - un par ko ne? Es līdz šim ierakstam vispār nezināju, ka ir tādi adventes kalendāri, kuros rakstīti dienas uzdevumi:) Bet par to Labdarību adventes Ziemassvētku laikā..- tā ir tikai publicitātes puse sociālajos tīklos.. labdarība notiek cauru gadu, vismaz man apkārt noteikti.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest