Lapas

sestdiena, 2012. gada 3. novembris

"Grūti pēc tam iedzīvoties normālā skolā".


Un vēl viens arguments par šo pašu, Montessori skolas tēmu: "grūti pēc tam iedzīvoties normālā skolā" -
ja  nerunājam par to, ka man jau pašā saknē šķiet dīvaini paredzēt, ka būs jāmaina skolu uz kādu "normālo", ja vien ģimene nav no tām, kas regulāri maina dzīves vietu, tad jebkura vides maiņa bērnam, protams, rada stresu.



Pašsaprotami arī, ka mainīt, piemēram, latvisku bērnudārzu uz latvisku ir krietni vienkāršāk (lasīt - mazāk stresa) nekā latvisku uz zviedrisku, tāpat,  man domāt, arī ar skolu maiņu. Jautājums, kas ir veselīgāk ilgtermiņā - ka bērns mācās vienā un tajā pašā skolā 12 gadus, dzīvo vienā un tajā pašā mājās 18 gadus, vai ka pierod pie vides maiņas, ka iemācās rast jaunus draugus, ir joprojām man pašai neatbildēts. Zinu, ka Austrālijā ir speciālas programmas, kas liek bērnam mainīt vides, lai sagatavotu viņu dzīvei mainīgos apstākļos. Man gribētos spekulēt, ka daudz svarīgāk ir radīt zīdainim drošo piesaisti, nekā satraukties pēc tam par bērna spēju iedzīvoties "normālā skolā", ja viņš ir gājis Montessori bērnudārzā.

Tikai - kas ir "normāls"? Kaut kāds ideāls, kas jāsasniedz, vai maksimāli pielīdzināts matemātiskajam vidējam? Šo tēmu tālāk attīstīt korektā  valodā atsakos, jo tieši šobrīd man ir "iestājusies krīze attiecībās ar zviedru "visi vienādi (lasīt - normāli līdz ...)" attieksmi".

1 komentārs:

  1. "Normāla skola" ir tāda, kas ir atbilstoša vecāku pārliecībai. Bieži vien par normālām saucam tikai valsts skolas ar vienādi organizētu darba dienu, bet, ja ieskatāmies dziļāk, tad varam redzēt, ka arī "normālajās" skolās katrs skolotājs izvēlas sev tīkamākās darba organizācijas formas un metodes. Tās nebūs visiem vienas skolas skolotājiem vienādas. Arī Montessori ir izglītības pieeja, kurai ir tas pats izglītības mērķis - bērns. Kāpēc lai bērnam būtu grūti iekļauties citā skolā? Vai tik mēs, pieaugušie, bieži vien nevērtējam no sava viedokļa :) un neticam bērna fleksibilitātei??? LV problēma ir tā, ka brīva bērna izvēle tiek bieži vien saprasta kā nedisciplinētība, bet tas arī par laimi jau mainās!
    Jums noteikti viss izdosies! Un galvenais - nesaslimstiet ar vienādības un normālības slimību!:):):)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest