Lapas

pirmdiena, 2012. gada 19. marts

Ceļojums kā fantastiska mājmācības stunda!

Šodien saņēmām pastkarti! Jauns vārds. Nebijis fakts, ka nav aploksnes un ka marka uz kartītes uzlīmēta! Es arī gribu sūtīt pastkartes, protams, bija diezgan ašs secinājums no meitas puses. Teicu, ka pastkartes visbiežāk sūta no ceļojumiem un ka mēs mūsu ģimenē arī tā varētu darīt. Tātad - vēl viena no aktivitātēm Tenerifē uz vietas ir izdomāta.


Paturpinot tēmu, pilna blogpasaule ar mammu ieteikumiem, ko ņemt līdzi ceļojumā, lai bērnam interesanti.
Lai vieglāk izturēt garos pārbraucienus un pārlidojumus klasiskie ieteikumi ir jaunas (kādu laiku neredzētas) rotaļlietas, uzlīmes, iPad, filmiņas un mans iecienītākais ir "I Spy" spēle, kur bērnam dots uzdevums atpazīt apkārtnē esošus objektus (lidojot grūtāk spēlējams) ar vai bez iepriekš sagatavotām izdrukām ar meklējamajiem objektiem. Mēs izmantojam arī dziedāšanu, uzmanības vēršanu uz interesantām lietām aiz loga.


Kādā bloga komentārā izlasīju, ka ceļojumā tiek ņemta vesela soma (čemodāns?) līdzi ar bērna rotaļlietām un nu nespēju paturēt mēli aiz zobiem, aicinot vecākus mazliet piepūlēties un izmantot ceļojumu arī jaunu iespaidu, prasmju, informācijas un pieredzes gūšanai, ne tikai zvilnēšanai un bērna "nolikšanai pie vietas ar līdzpaņemto rotaļlietu palīdzību".


Protams, protams, katrs bērns savādāks un, jā, mums ir paveicies ar zinātkāru un jaunu pieredzi mīlošu meitu - viņa ar mazliet izdomas no tēta puses ir spējīga noskriet kilometru pa garlaicīgu ietvi, jo ir iedomājusies, ka ir zaķis, kas skrienas ar ezi, tomēr neticu, ka ir bērni, kuri nebūtu sajūsmā par pastaigu kopā ar vecākiem pa dabas takām, ja viņiem ļauj vaļu laiku izpētīt katru akmeni un smilšu graudiņu, kuriem nepatiktu iedomāties, ka viņi ir arheologi un rakties pa smiltīm, lai atrastās relikvijas atnestu mājās, kuri negribētu uzzināt no vecākiem ko vairāk "par lietu dabu" un pasauli.


Paņemiet līdzi mīļrotaļlietu, mīļāko pasaku grāmatu, segu vai spilvenu ar māju smaržu un visu citu atstājiet ceļojuma varā. Ja bērns ir ieraudzījis "uz ielas" kādu brīnumu, pat ja tikai sev vien saskatāmu - nezteidziniet viņu tālāk, jo jāpaspēj uz nākamo ieplānoto muzeju vai apskates objektu, ļaujiet baudīt bērnam un baudiet paši, pavērojiet savu bērnu un uzziniet daudz jauna par viņu.


Zinot, kuru muzeju apmeklēsiet ( daudzums nebūt nav svarīgākais), jau mājās varat apskatīt tā tematiku, lasīt attiecīgas grāmatas, tad vizīte būs saistošāka. Muzejā ļaujieties viņa vadībai, nesteidziniet viņu turp, kurp jums šķiet svarīgi, neslāpējiet interesi, bet veiciniet to! Par muzejā uzzināto vel ilgi pēc tam var runāt un attīstīt tālākas tēmas.


Veidojiet kopīgi ceļojuma dienasgrāmatu par dienā piedzīvoto, pielīmējiet biļeti vai kādu fotgrāfiju un ļaujiet bērnam radoši izpausties. Neuzbāzieties ar jautājumiem "kas tas ir? Ko tu uzzīmēji?", bet ļaujiet, lai radošais gars darbojas, lai dvēsele dzied, jo trīsgadnieks vēl nav stadijā, kad zīmē allaž ko konkrētu.


Veikala apmeklējumu parvērtiet atsevišķā aktivitātē, kur var iemācīties par vietējo valūtu, par naudas zīmēm un pāris frāzes vietējā valodā.


Pirms ceļojuma kopīgi lasiet ceļvežus, pētiet karti, kur dzīvojat un kurp dosieties, iesaistiet bērnu aktivitāšu plānošanā. Iepriekš izpētiet interesantus faktus par jūsu galamērķi un esot tur pastāstiet tos īpašā atmosfērā kā pasaku, teiku vai brīnumu.


Protams, ka daudz jaunu iespaidu bērnam ir liela slodze un atcerieties par fizisko aktivitāšu un izārdīšanās nozīmīgumu, jo īpaši ceļojumu laikā, kas ļauj izlādēt liekās emocijas, pārstrādāt tās un būt gataviem atkal jauniem iespaidiem.


Atcerieties arī, ka jūsu uzvedība ir piemērs bērniem par to, kā jāuzvedas saskarsmē ar citām kultūrām, jaunās situācijās, sev nezināmā vidē. No sirds pabrīnījos par kāda bloga komentāru, kur mamma ar lepnumu stāsta, ka esot atteikusies runāt krieviski ar vietējo, kurš bija uzminējis, ka viņa, iespējams, šo valodu prot. Neviena valoda nav sliktāka par citām un katras zināšanas ir dārgums, jo īpaši brīdī, kad esi tālu prom no mājām un sev ierastās vides. Esiet atvērti jaunām pieredzēm un arī bērni tad vairāk priecāsies par iespēju piedzīvot ko jaunu!


Ceļojumam nav obligāti jābūt aiz mītnes zemes robežām! Piedzīvojumu var uztaisīt arī no ceļojuma uz citu Latvijas stūri, vai pilsētu, pat uz tālākesošo māju pagalmu, jo arī tur ir jaunas lietas, pa ceļam var visskautkas interesants notikt, ko izbaudīt!

Viss augstākminētais ir rakstīts ņemot vērā mūsu personīgo ceļošanas pieredzi kopā ar vienu bērnu vecumā līdz 3 gadiem, kuram drošības sajūtai pietiek ar vecāku klātnūtni un pēc iespējas ierasta dienas režīma ievērošanu. Zinu, ka ir bērni, kuriem viss jaunais rada stresu un tikai, bet arī viņu vecākus aicinu aizdomāties un ceļojumu izmantot kā apzinātu pieredzi, kā bērnam parādīt jaunu apvāršņu apgūšanas prieku.


Šogad ceļojumā izlēmām paņemt līdzi arī šķēres, jo šaubos vai varēšu veikalā uzreiz atrast bērniem piemērotas, bet bukleti ko griezt gan jau būs daudzi tiem brīžiem, kad bērns gribēs darboties, bet vecāki izbaudīt vīna glāzi miera vējos.

Lai izdodas izbaudīt visiem ģimeniskus ceļojumus!!


- Posted using BlogPress from my iPad

5 komentāri:

  1. runājot par pastkartēm, ja bērnam ļoti patīk, var piedalīties www.postcrossing.com. Cik pastkartes paši nosūtīsiet, tik arī pretī saņemsiet un no jebkuras pasaules malas ;)

    AtbildētDzēst
  2. Šo ideju ezmu pietaupījusi laikam, kad mācīsimies ģeogrāfiju pa nopietnam, bet man īsti nav skaidrs, ko raksta pilnīgi svešam cilvēkam pastkartē:)

    AtbildētDzēst
  3. Tāds feins, jauks ieraksts... Daudz +1
    :)

    AtbildētDzēst
  4. gaidšu šo brīdi, kad varēšu ceļot kopā ar meitu.

    AtbildētDzēst
  5. Daži postkroseri ieraksta, ko grib lasīt- par laiku, par pašu sūtītāju, tradīcijām, valsti...dažkārt ir vēlme aprakstīt savu sūtīto pastkarti. Tu vari savā profilā ierakstīt, ko vēlies lasīt :) Ir, kas vnk uzraksta- Happy Postcrossing :D Es to neatbalstu, visbiežāk rakstu, kā mani sauc, cik man gadu, no kādas valsts un tad jau maz vietas paliek :D pārējo attiecīgi konkrētam cilvēkam un viņa profila aprakstam vai pastkartei.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest