Lapas

sestdiena, 2013. gada 16. marts

Vai Viļņā dzīvo "ārzemnieki"?

Otrs, bez jau pieminētajām ilgām pēc dažādām eksotiskām ēdienu izejvielām, paredzētais izaicinājums pārceļoties uz Viļņu - atrast "savējos" - cilvēkus, kam Lietuva nav dzimtene, bet kas te dzīvo un vēlās justies labi, nevis sūkstīties pa valsti un valdību un ar kuriem mums saskanētu vismaz kāds no hobijiem. Viļņa, saprotams, nav ne tuvu tāds kultūru mikslis ne kvalitatīvā,ne kvantitatīvā ziņā kā Sokholma, bet neba nu tāpēc neticēt "labajam"...



Nē, man nav iebildumu pret draudzīgām saitēm ar lietuviešiem (zinājāt, ka viņi latviešus sauc par zirgagalvām?), tomēr pieredze rāda, ka "expati" visdrīzāk atradīs vislabāko kopīgo valodu ar citiem "expatiem", īpaši, ja man (pagaidām) nav ambīciju apgūt plūstošu lietuviešu valodu, pie tam ieprecējušies cilvēki arī ir cita kategorija, reizēm.

Tad nu apbruņojusies ar atmiņām par pirmajām kaitinošajām vakariņām ar "english speaking mums in sweden" un atziņu, ka tieši tur iepazīta vēlāk labākā draudzene Zviedrijā, devos uz www.internations.org Viļņas filiāles vakariņām.

Mana vakara sarunu kompānija sastāvēja, no

- izbijuša NATO militārista, kam tikko palicis 60, viņš pēc 8 gadu "randiņošanas" nesen apprecējies ar lietuvieti un pārcēlies uz dzīvi Lietuvā, studē maģistrantūrā teoloģiju
- vīrieša tā ap 40, kurš pēc pāris mēnešiem atgriezīsies uz dzīvi Palm Beach, kurš mācās krievu valodu un argumentēja, kāpēc visiem amerikāņiem jābūt ierocim, vai labāk pat diviem, jo neviens amerikānis (kuri visi esot stulbi) nepiekritīs, ka viņam tiek atņemtas konstitūcijā paredzētās tiesības glabāt ieroci
- francūža, kurš māk arī angļu, vācu, lietuviešu valodas
- lietuvieša, ar kuru mums saskanēja viedokļi par ieroču ne-nepieciešamību
- lietuvietes, kas sūkstījās par valdību un apkures rēķiniem.

Pārējie sēdēja pārāk tālu, lai par viņiem būtu ko uzzinājusi.

Raiba pasaule.

Ar baudu lasu http://expateyeonlatvia.wordpress.com/ blogu, kas parāda kādu Latviju redz tur dzīvojošie "expati", turpinu meklēt zviedrus šeit, kad atradīšu - sākšu meklēt latviešus :)

13 comments:

  1. Jāiet pie Lietuviešiem ciemos un jānokārto attiecības... :D :D :D Zirga galvas...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. un man pat nebija nekas ar ko atbildēt, neesmu pamanījusi, ka mēs, latvieši, jokotu par lietuviešiem :)

      Dzēst
    2. Laikam jāsecina, ka visi "jokojam uz augšu" - lietvieši par latviešiem, latvieši par igauņiem, igauņi par somiem. Bet somi...mņā... :)

      Dzēst
    3. Jūs tiešām nezinājāt par "zirgu galvām"??? Patiesībā ir vēl trakāk. Mums ir arī auzu kioski. Kā jau īstām zirgu galvām. :) ("Avīžu kioski". Un "avīžu" lietuviešu valodā laikam nozīmē "auzas". :) )

      Dzēst
    4. Un vēl ir arī "džungļu šņors" - mēs tā saucot čūskas... :)

      Dzēst
    5. Kad savulaik studēju kopā ar lietuviešiem, toreiz arī ar izbrīnu uzzināju, ka esam viņiem zirga galvas, kam par iemeslu ir Latvijas karte. Savukārt, viņiem nepatīkot, ka dēvējam viņus par leišiem. Man tas, gan toreiz, gan joprojām, liekas nesaprotami, jo kurzemnieki tā vien saka - ne nievājoši, bet valodas īpatnība!

      Dzēst
  2. interesanti, kāpēc Lietuvā meklēt Zviedrus?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lai saglabātu sevī (un bērnā, kas vairs neatceras, ka reiz būtu dzīvojusi Latvijā, bet Zviedrijā gan) zviedrisko, pirmkārt, jau valodu, otrkārt, iespēju kopīgi svinēt tradīcijas un galu galā, lai pakavētos kopīgās atmiņās par Zviedriju!

      Dzēst
    2. rekur zinātniskāka abilde:
      http://expatriateconnection.com/5-reasons-why-you-need-to-talk-to-other-expats/

      Dzēst
  3. Tavs ieteiktais blogs tiešām ir smieklīgs, bet arī diez gan patiess. Dažreiz - diemžēl!
    Es piekrītu, ka labāk viens otru saprot iebraucēji! Lai Tev izdodas atrast labus cilvēkus!:)

    AtbildētDzēst
  4. Es tikai nesen uzzināju kāpēc lietuvieši mūs par zirga galvām saukā - izrādās, ka karte ir vainīga :D
    http://zirgam.lv/wp-content/uploads/tdomf/7471/zirgagalvaLatvija-500x663.jpg

    AtbildētDzēst
  5. Hey, I just wanted to say thanks for mentioning my blog on your site! I hope you liked it :) Linda (expateyeonlatvia.wordpress.com)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest