Lapas

pirmdiena, 2013. gada 4. marts

Pudele piepūš balonu bērnu eksperimentu ballītē!

Kāds būtisks aspekts, lai eksperimentu ballītes eksprimentu sadaļa būtu izdevusies (īpaši, ja ir vairāk kā 3 bērni) - viss nepieciešamais ir sagatavots jau iepriekš un nolikts gatavībā!

Tātad katrs bērns saņem iepriekš sagatvotu plastmasas pudeli, kurā iekšā ir etiķis. 




Tā kā mūsu ballītes auditorija bija 4 līdz 6 gadnieki, tad neprasījās pēc paskaidrojumiem, kas tas par šķidrumu, bet sākot ar 7 gadiem noteikti bērni būs ieinteresēti ne tikai sekās, bet arī cēloņos.



Tad katrs saņem balonu un piltuvi un trauciņu ar baltu pulveri (7gadniekiem - soda), kuru ar karotes palīdzību  iepilda balonā.




Mūsu ballītē tad sekoja mirklis, kad pieaugušie palīdzēja uzvilkt balonu uz pudeles kakla tā, lai soda nokarājas blakus. Kad visi baloni uzvilkti -  bērni ceļ balonu uz augšu un ļauj baltajam pulverim birt iekšā caurspīdīgajā šķidrumā un  - balons uzpūšas!




Šo eksperimentu bērni gribēja atkārtot vēl un vēl. Patiesi izdevās!



8 komentāri:

  1. ēēēē...es arī gribu šo pamēģināt!!! Ideja ne-tikai-bērnu ballītei! :)
    Tāks - pudeles man ir. Soda man pašreiz nav. Etiķa arī nav. Laikam būs jādodās iepirkties. :)))
    Ak, jā - vēl arī baloni!

    Paldies, Līga!!!

    AtbildētDzēst
  2. es rotaļās ar bērniem noteikti neieteiktu izmantot etiķi, pat ja tas ir atšķaidīts. Ja tas sajaucas ar gāzi, tad izplatās diezgan asa smaka, turklāt mazums, bērni var iedzert. Es tā vietā labāk izmantotu sodu un citronskābi :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. kā jau vienmēr viss atkarīgs no konkrētā bērna un situācijas! etiķis nedrīkst būt pieejams bērnam pašam brīvi pieejamā vietā, bet, savādāk, - mēs savos eksperimentos etiķi izmantojam sākot ar kādiem 3arpus gadiem!

      konkrētajā gadījumā - gāze un asā smaka paliek balonā un bērns turpina vērot daudzas dienas, kā balons paliek mazāks.

      pie tam 3 gadi ir vecums, kad ir piemērots laiks, kad sākt mācīt apieties ar lietām, nevis tās izolēt no bērna.

      vecāka klātbūtnē es ļauju 4gadniekam aizdedzināt sveci, vielu iebēršana etiķī arī noteikti ir paveicama pieaugušo klātbūtnē!

      Dzēst
    2. nespēju rimties:) Montessori dārziņos jau vismaz no 3 gadu vecuma (iespējams,ka arī divgadniekiem) ir iespēja izvēlēties tādu darbiņu kā "sudraba pulēšana",kas tiek darīts ar īsto pulējamo šķidrumu. bērns iemācās kā viss jādara, kā jārīkojas, kādā secībā kādi soļi. tavs komentārs man atgādināja, ka mums arī mājās tas pulējamais stāv - ejam pulēt!

      Dzēst
    3. katram savs :) man etiķis netiek labākā lieta, ko izmantot.

      Dzēst
  3. Kādu sodu tu izmantoji? Pārtikas jeb rūpnieciski neapstrādāto?

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest