Lapas

ceturtdiena, 2013. gada 7. marts

Montessori zīdaiņu bumba

Tik daudzi no jums man jautā par "Montessori mazajiem". Tā kā blogu sāku rakstīt pārcelšanās iespaidā, tad te parasti atrodama info tikai sākot ar bērna 2 gadu vecumu. Šodien tas mainīsies vismaz par vienu ierakstu!  

Laura no Ideju Krellēm palūdza uzrakstīt teoriju par Montessori zīdaiņu bumbu, kas saukta arī  "Montessori puzzles bumba". 

Tātad: Montessori zīdaiņu bumba! Kas tas ir?

It kā izskatās pēc "parastas attīstošās rotaļlietas", bet iekšā paslēpti pāris Montessori pamatojumi:)





Sākotnēji - laikā, kad mazais vēl guļot uz muguras un kustinot tikai savas rociņas un kājiņas mēģina sniegties pēc kautkā, pakariet bumbu virs mazuļa aktivitāšu paklājiņa vai gultiņas (sanāk improvizēts Montessori karuselis). Ja būsiet labs novērotājs (Montessori svarīgs pīlārs: pieaugušais nevienā vecumposmā nav līderis, vai vadītājs, bet ir novērotājs un atbalstītājs) - pamanīsiet, ka pat 3 mēnešu veca mazuļa nekoordinētajās roku  kustībās ir pamanāma virzīta griba! Ja bumbu paredzēts sākt lietot jau agrīni - labāk derēs kontrastējoši un vienkrāsaini toņi!


Ja bumbu esat taisījis pats - te, manuprāt, labākā pamācība -tad droši variet ļaut bumbu izmantot arī zobu nākšanas un/vai "iepazīt pasauli ar muti" periodā.


Vēlāk bumba darbojas kā  velšanās (pēc tam arī rāpošanas) stimulators. Montessori "Ļauj  man darīt pašam" šinī gadījumā izpaužas tādejādi, ka bumba neripo pārāk tālu (un tomēr ripo), kad bēbis to mēģina aizskart, tātad motivācija tikt klāt turpinās, bet nav vajadzīga pieaugušā līdzdalība vai nu liekot neripojošu "mantiņu" ik pa laikam tālāk, vai nu nesot atpakaļ par tālu aizripojušo bumbu (daudz, jo daudz šādas situācijas esmu redzējusi kaut vai "bēbīšskoliņās").

Kad mazais sēž, tad bumba kā jekura līdzīga rotaļlieta ir ērti satverama, pārliekama no rokas rokā, ripināma, droši metama, jo diezin vai var saplēst ko savā ceļā, palīdz trennēt plaukstas locītavas. Derēs arī kā pirmā speršanas bumba!




5 komentāri:

  1. Super! Liels paldies par tik labu informāciju :)

    AtbildētDzēst
  2. Sadu bumbu uzsuvu puikam ka vienu no pirmajam rotallietam, bet nez kadel vins lielu interesei par to neizradija. Turklat vinam nebija parak daudz citu alternativu rotallietu. Sobrid, kad vinam nedaudz pari gadam, atsperigas bumbas piesaista vairak.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Priecājos, ka dalies. Visur netā tikai sajūsmas pilnas atsauksmes.

      Iemesli jau var būt visdažādākie, bet skaidrojums tikai viens - katrs bērns un ģimene ir savādāki!

      Dzēst
  3. Lieliska bumba, kur tādu var nopirkt, man šūšana nepadodas:(

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. pie ierakstā minētās Lauras no Ideju Krellēm jau noteikti! :)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest