Lapas

otrdiena, 2013. gada 26. februāris

Uzredzēšanos, Stokholma, jeb dzīvesstila maiņa par 180 grādiem.

Beidzot ir beidzies ne īss un ne mierīgs dzīves posms. Mēs zinām, kur mēs dzīvosim sākot ar šī gada februāra beigām. Iespējas bija dažādas, eksotiskas, vilinošas un biedējošas. Izvēle nebija vienkārša, galvenokārt, tāpēc, ka mums pašiem nebija pirmās prioritātes - katrai no potenciālajām izvēlē, bija/ir savas priekšrocības un savi trūkumi.




Esi sveicināta Viļņa (nē, nezinam uz cik ilgu laiku) sajūta ir it kā mēs būtu atgriezušies Latvijā, tikai cilvēki tādi nedaudz karstasinīgāki. Lietuvieši man ļauj izjust, cik ļoti jau es biju pieņēmusi dažadas zviedru kultūras iezīmes kā savējās un tagad tās spilgti izceļas nonākot ikdienas saskarsmē ar baltiešiem.

Loti veselīga tāda kārtējā sevis izmešana no komforta zonas. Šoreiz esam izlēmuši arī pamēģināt pavisam citu dzīves stilu nekā mums kā ģimenei līdz šim bija raksturīgs. Citējot Didzi: kad tad vēl mums būs iespēja pamēģināt?

Dzīvosim dzīvoklī (tikai tāpēc, ka bērns jau 4gadnieks šis liekas paveicami), grillēsim uz balkona, uz otra balkona taisīsim ziemas dārzu (to var izdarīt? Man nav ne jausmas...) Didzis ies ar kājām katru dienu uz/no darba, mēģināsim iztikt ar vienu nevis diviem ģimenes auto. Pie pārvākšanās labdarībai atdevu vismaz 35 "rimi maisus" ar drēbēm, kas nav vilktas vienu vai pat vairākas sezonas. Daudzas mantas un lietas vai nu atdosim citiem, vai, ja pārāk grūti - noliksim garāžā, lai atdotu pēc pāris gadiem. Novērtēsim to, ka, lai labi dzīvotu, vajag nevis lietas, bet sajūtas un laiks. Apzinātā izvēle - par 40 kvadrātmetriem mazāka dzīvojamā platība nekā iepriekšējā mājā - palīdz īstenot šīs apņemšanās!

Ceru, ka, lai arī īrēts dzīvoklis, izdosies atrast ideālo veidu, kā piemērot ierobežoto laukumu Montessori videi mājās. Būs jāizdomā radoši risinājumi. Laipni aicināti dalīties ar savu pieredzi un idejām par tēmu "Montessori small spaces" :)

"Less is more" attieksmi mēģināsim atcerēties/īstenot ikdienu un ceram vairāk attālināties no patērētājsabiedrības netikumiem.

Redzēs, kā tas reāli izdosies, paredzu, ka nekas cilvēcīgais tāpat nebūs svešs, bet iesākums mani iedvesmo! Patiesi, kāpēc man vajag 3 dažādus šķīvju komplektus?! Un tvaika katlu - priekš kam - ļoti labi var iztvaicēt arī parastā katlā! Mēģināsim krāt nevis fiziskas, bet emocionālas atmiņas par ... ( izlasīt attiecīgās valsts, ceļojuma, pieredzes, cilvēka vārdu).

Paredzu, ka kādreiz beigsies šis attīrīšanās periods (neliegšu,ka daudzas mājai specifiskas lietas nevis izmetām, bet nodevām ģimenei glabāšānā, jo paredzam,ka kādreiz atgriezīsimies atkal pie "laimīgo mājas īpašnieku nelaimīgās ikdienas") un sāksies atkal cita fāze.

Ciemiņus joprojām gaidam ļoti, bet nu vairs nepiedāvajam pašiem savu mājas stāvu ar terasi un vannasistabu ar džakuzi, bet gan viesistabas stūra dīvānu ar skatu no astotā stāva pāri Viļņas jumtiem. Un galda spēles te var spēlēt un vīnu dzert un sarunas vest, nu visu to, ko dara draugi! Starp citu, daži zviedru draugi ir sajūsmā par viesnīcu un restorānu cenām (jā, mēs arī), tā kā esam gatavi veicināt Lietuvas ienākošo tūrismu!

Vienīgais mani šobrīd satraucošais ir atkal sarukušais ikdienas fizisko cilvēku kontaktu skaits. Priecāšos, ja kādam ir zināmi cilvēki, kas dzīvo Viļņā un kas ir atvērti kontaktiem, vakariņām, socializācijai ar "jauniņajiem" :) Šodien, piemēram, prasīju dārziņa direktorei padomus par pārtikas iegādi, jo viņa ir teju vienīgais cilvēks ko šeit šobrīd pazīstu.

Kādi ir jūsu veidi kā izkāpt no savas komforta zonas un likt personībai augt? :)




27 komentāri:

  1. Sprieźot pēc Tevis teiktà, sanāk, ka visu laiku dzīvoju ārpus komforta zonas, pat bez viesu dīvāna un balkoniem - 60 kv/m ar diviem bērniem un kaķi, drēbes veikalos nepèrkam, braukājam ar riteni utt. , ir labi! Less is more, piekrîtu. Rīvējamies cits pie cita, un tà ir mīļi un silti. Lai izdodas! Linda

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. "Ārpus komforta zonas" šeit tiek saprasts kā kas tāds, kas liek piespiesties (vairāk emocionāli kā fiziski), darīt ko tādu, kas nav ierasts, iztikt bez sev ierastajiem atbalsta tīkliem un shēmām, kas liek veidot savu pasauli no jauna, kas liek mainīt pasaules redzējumu untaml :)

      Dzēst
  2. otrdien dodos uz Viļņu, bet ciemos vēl neuzprasos :) aprīļa sākumā gan varētu :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. viesu gultas veļa varbūt līdz otrdienai arī nebūs atrasta, bet galda spēļu kaste gan būs izpakota ;) padomā!

      un dod ziņu par aprīļa datumiem!

      Dzēst
  3. Viļņa?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
    Tāks...labi, ka jau tā sēžu...citādi apsēstos.
    Līga, Tu nebeidz pārsteigt!
    Vienīgi...salīddzinājumā ar Stokholmu, kas patiesībā arī bija salīdzinoši tuvu, Viļņa izklausās vnk nepeidienīgi tuvu!!! ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. vai tas nozīmē, ka tiekamies šeit? man viens tevis dotais Kristiānai TB atceļoja līdzi uz Viļņu - nepaspēju atstāt pienacīgā vietā..

      Dzēst
    2. Kāpēc gan ne?! Stokholmā pie Tevis man nesanāca paviesoties, bet Viļņā...sen nav būts. ;) Un Viļņā vēl neesmu slēpņojusi! :)

      Dzēst
  4. Atbildes
    1. nu, nu pastāsti sīkāk ko labu ko zini par šo vietu!

      Dzēst
  5. Šo komentāru ir noņēmis autors.

    AtbildētDzēst
  6. Apsveicu!:) Tās nu gan ir pārmaiņas! Arī četrgadniecei!:) Kā viņa pieņēma pārmaiņas, draugu pamešanu, ikdienas maiņu?
    Arī es esmu pārliecinājusies, ka mēs, cilvēki, ti viegli apaugam ar lietām, mantām, ka ir vajadzīgas sajūtas, atmiņas, nevis taustāmi priekšmeti. Cik labi tā reizēm ielekt jaunās kurpēs un kaut nedaudz sākt no gala!
    Lai izdodas!:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies!

      Vismaz man bez ārējā palīga grūti izmest ārā nevajadzīgo - parāk dziļi iekodēts "krājēja" kods :)

      Par četrgadnieci jau jāraksta atsevišķi, bet šitā viņai ir jau trešā valsts un ceturtās mājas - viņa domā, ka tā ir norma :)

      Dzēst
  7. paldies par jauko rakstu, ļoti iedvesmojošs un tieši laikā, kad arī mūsu ģImenē iezagusies domā par komforta zonas maiņu :) viss ir iespējams, vajag tikai vēlēties!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. jā, domas piepildās līdz pašiem sīkumiem - jāprot tikai noformulēt vēlmes! lai jums arī izdodas!

      Dzēst
  8. Ā, zō, ļoti labi, mēs jau domājām, ko tad izvēlējāties. Tātad nu var plānot braucienus ciemos uz Viļņu :) Pēc labiem cilvēkiem Viļņā uzjautā twitterī, gan jau kāds ir, vai zina.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Gaidām jūs ciemos, lai kas jūs arī būtu :-) Nākamreiz parakstieties zem komentāra :)

      Dzēst
  9. Apsveicu ar pārmaiņām! vismaz pirms pāris gadiem Viļņā bija gana aktīvs galdaspēļu klubs :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tā, tā, tagad pa zilbēm - kā man viņus atrast?!

      Dzēst
  10. Lielas Jums pārmaiņas no Zviedrijas uz Lietuvu - atšķirība noteikti milzīga. Gaidīšu ar nepacietību - kā Jūs tur iedzīvosieties un kādas ir atšķirības? Ja nav noslēpums - kādā virzienā Jūs darbojaties un kāpēc ja prom no Zviedrijas, neizvēlējāties atpakaļ uz Lv? Un vēl man liekas ļoti interesanti - kādā valodā tur runājat - krieviski vai angliski?
    Un vēl - ļoti, ļoti piekrītu par to apaugšanu ar lietām un vajadzību laiku pa laikam to izrevidēt. Es tik sen jau pati to nevaru saņemties, bet, ai, kā prasās, jo daudz par daudz visa kā mājās.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā, bez ārēja motivatora saņemties tādai tirīšanai es vēl nemācētu, tiesa. Vakar atkal 2i maisi aizceļoja pie tiem, kam vairāk vajag!

      Lietuvā ir sajūta, ka būtu atpakaļ LV, tas pirmkārt, otrkārt - vīram darba piedāvājums (esošā darba devēja ietvaros) LT bija vilinošāks kā iespējas LV. Tika apsvērts arī fakts, ka Viļņā ir anglisks Montessori dārziņš, bet Rīgā nē!

      Pat atšķirībām un iedzīvošanos - sekojiet tepat blogā - kautkad jau nevarēšu vairs klusēt :)

      Dzēst
  11. Pārmaiņas, tomēr laikam vienmēr uz labu,man tā šķiet. Lietuviešu vidē man ir daudz draugu... noteikti iedošu kādus kontaktus. atsūti e-pastu. pati būšu Viļņā aprīlī.
    nemācēju "atklāties":) - inga latkovska

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. atsūtīšu! man jau tīri labi ietu pie sirds aprīlī tevi šeit satikt!

      Dzēst
  12. Uz drīzu tikšanos skype! Beta

    AtbildētDzēst
  13. Ahoi, GR! Prieks lasiit par jauno dziivi un visu apnjemshanos, kas tai seko :) Wow! Un ja Tev kaads sho buutu teicis pirms kaadiem gadiem, kad veel praatoji par Zviedriju, nez ko Tu pati buutu teikusi? Dziives pagriezieni ir neizdibinaami, bet tur arii biezhi tas skaistums. Lai viss izdodas, gan tikt galaa ar jaunas vietas izaicinajumiem, gan less is more piemeeroshanu dziivee! Kad vecuma galaa seedeesi shuupuljkreeslaa un parcilaasi atminjas, zinaasi, ka tas viss Tevi ir ljoti bagaatinaajis ;) Skauju, GR

    AtbildētDzēst
  14. DL: oho, ilgi nebiju Tavà blogà ieskatijusies, un re - parmainas! Lai gan, Tevi pazistot, man ir skaidrs, ka Tev tas ne tikai 'pa zobam', bet ka jau pec paris menesiem (max) Tev jau bus miljons kontaktu, un Tu runasi nevis par iziesanu arpus komforta zonas, bet gan par vieglu rutinu...

    Lai nu ka, izlasot sapratu, ka drusku pat Tevi ta ka... apskauzu. Lai Tev veicas!

    DL

    AtbildētDzēst
  15. Es arī ilgi nebiju lasījusi. Ļoti patika šis ieraksts.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest