Lapas

otrdiena, 2013. gada 12. februāris

Zinātnes eksperiments bērniem: pacelt ledu ar diegu!

Nav ne jausmas, kad pabeigšu ierakstu par Kristiānas eksperimentu 4 gadu ballīti, tāpēc neturēšu vairs zem pūra vismaz aprakstus par atsevišķiem eksperimentiem :)

Pacelt ledu ar diegu bija viens no eksperimentiem, kuriem laika ballītē neatlika, bet Kristiāna pieprasīja to tās pašas dienas vakarā un dabūja ar un daudz un citas dienas arī :)







Vispirms ledus trauciņos vai maisiņos sasaldē ledu saldētavā, vai arī paņem lāstekas gabalu no tuvējās apkārtnes, ja laukā ziema, tad iemet to glāzē ar ūdeni (pie eksperimenta atkārtojumiem, ja bērns iepriekš nav vēl pamanījis, pievēršam uzmanību kā ledus plaisā un sprakšķ nonācis saskarē ar siltāku par sevi ūdeni, atkārtojam/izstāstam par ūdens agregātstāvokļu maiņu). 

Uzliek virsū diegu un mēģina ledus gabaliņu pacelt. Bērnam par prieku, ka viņam izrādījusies taisnība - ledu pacelt nesanāk!

Tad uzliekam atkal diega galu uz ledus gabala (priekš vizuālās uztveramības labāk, ja diegs ir krāsains), bērns diegam uzber virsū rupjā sāls graudiņus tā, lai noklāj ledus gabaliņu (ballītes ietvaros sāls tiek pasniegta no Petri trauciņiem) un pagaida mazu brīdi. 

Kā īstam eksperimentam pieklājas, mēs pirmo reizi pagaidījām par maz un atkal nekas nesanāca, bet azarts bija un nākamreiz bērām vairāk sāls un gaidījām ilgāk! Sanāca! Āķis lūpā! Šis tika atkārtots bez mitas. 

Šis ir mans visiemīļotākais no eksperimentiem, jo Montessori mājās bērns šo eksperimentu var veikt pats - paņem ledu no saldētavas, sāls un diegs stāv PETRI trauciņā, ūdens glāzi sagādāt ar nav nekādu problēmu!

Kad ir izdzīvots sensorais un atklājēja prieks par izdevušos eksperimentu (kas Kristiāna pastāvīgi to veica ar prieku vēroju viņas neatlaidību, jo pirmās reizes atkal nesanāca), pārrunājam, ka sāls kausē ledu, diegs iegrimst ledū, bet ledus atkal uzreiz sasalst, jo gabaliņš vēl ir gana auksts, tādejādi diegu iesaldējot iekšā. 

Izrietoši var runāt par sāls pielietošanu uz ielām ziemā.

Kad izmēģiniet, pastāstiet par savu bērnu novērojumiem, pieredzi un emcoijām ceļot ledu ar diegu :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest