Lapas

svētdiena, 2011. gada 17. jūlijs

Paštaisīti Montessori materiāli

Ja kaut nedaudz esat saskārušies ar Montessori pedagoģiju, esat pamanījuši, ka cenas gatavam materiālam par draudzīgām nenosauksi :)

Atsevišķus materiālus var ļoti vienkārši pagatavot pats (īpaši "pratiskās dzīves" sadaļu un daļēji arī sajūtu materiālus), citus ir tuvu neiespējamam pašam izgatavot. Ieraksta apakšā atradīsiet saites uz apkopojumiem par paštaisīto Montessori materiālu, bet es šeit gribēju padalīties ar manu un Kristiānas pieredzi.


Par pozitīvo viss tā kā būtu skaidrs - kopīgi pavadīts laiks, eventuāli ietaupīti finansu līdzekļi (ja vien krāsa nav jāpērk Zviedrijā :P), radošs gandarījums, ilgtermiņa ieguldījums untaml utjpr, BET -

es saskāros ar pašas neparedzētu mīnusu visā procesā ko sauc par "Izgatavo Montessori materiālu pats kopā ar bērnu" un, proti, sākotnēji Kristiānai ir liels prieks piedalīties un darboties kopīgi, bet, kad materiāls ir gatavs, viņa negrib pieņemt faktu, ka materiāla uzdevums ir tomēr cits, nekā tas bijis to veidojot.

Visspilgtāk tas izpaudās gatavojot materiālu, lai apgūtu krāsu toņus. Veidojām to kopīgi, tinot dažādu toņu mulinē diegus uz papīra spolītēm. Taču, kad viss bija uztīts, vēl ļoti ilgi Kristiāna gribēja tīt un attīt, nevis mācīties toņu pakāpes.



Tas, iespējams, varētu norādīt arī uz to, ka viņas sensitīvais periods šobrīd ir joprojām "praktiskā dzīve", nevis "sajūtu materiāls", bet siecos tam neticēt, jo
1) priekš tīšanas mums ir atsevišķs groziņš ar kamoliem
2) esmu arī citreiz pamanījusi, ka Kristiānai ļoti spilgti izpaužas bērniem raksturīgā kārtības mīlestība - kā viņa ir pirmo reizi iepazinusi kādu lietu, aktivitāti, jēdzienu vai uzvedību, tā viņa to ir pieņēmusi par pareizo un tiecas to atkārtot.

Tāpat kopīgi gatavojām sarkanzilos stieņus, lai mācītos saskaitīt







Kristiāna man vēl kādu laiciņu, pēc tam, kad jau viss bija gatavs, teica: ejam krāsot stieņus! :))

Visvieglāk šajā ziņā iet ar kartīšu materiālu, griezt un laminēt ir viņas iecienīta nodarbe un to netraucēti varam darīt stundām kopā,







bet tas nekādā veidā netraucē pēc tam saprast, ka materiāla uzdevums mainās līdz ar
izgatavošanu.






Šeit solītās saites uz apkopojumiem par to, kā pagatavot pašam Montessori materiālu:
http://whatdidwedoallday.blogspot.com/2009/09/diy-sensorial-materials-mcklinky-list.html

1 komentārs:

  1. Iespéjams, ka izgatavotos materiálus vajag kádu brídi noslépt (nolikt kaut kur), bet pec laika jau piedávát "ísto" pielietojumu.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest