pirmdiena, 2011. gada 13. jūnijs

Griķu miltu kūka

Ja es gribētu, lai mani neaicina ciemos vairs nekad,
varētu paņemt ciemakukulī griķu miltu kūku. Subjektīvs skatījums, protams, bet šāds nosaukums liek aizgriezties (ps. nosaukums nav reāla recepte). Šobrīd jūtos tieši tik beigta un pagalam, lai gribētu tikai un vienīgi meklēt recepti kūkai, ko ņemt līdzi 5dien ciemos.

Nekas no bezglutēna kūkām neiedvesmo, vai tas kas iedvesmo ir sarežģītāks par sarežģītu (kūka, kas jāsāk gatavot 3 dienas iepriekš vai kūka, kura jāpasniedz pa taisno no ledusskapja).

18 comments:

  1. Daphne: mieru, tikai mieru! Es esmu gatava būt par trusīti, pie kura ciemos vari nakt ar griķu, proas un kādām tik vēl kūkām, jo ticu, ka reiz viss ies no rokas! Točna, es saku :))

    AtbildētDzēst
  2. Ciemos ejot, paķer saldējuma dozi vai augļus. Un beigas uztraukumiem

    AtbildētDzēst
  3. Silva - man patīk cept kūkas! Man patīk ņemt līdzi kūkas! uztraukums ir, ka nevaru atrast foršu recepti bez kviešu miltiem :(

    AtbildētDzēst
  4. Gan jau šādu esi mēģinājusi, bet tas ir vienkāršākais un ātrākais kūkas variants, ko zinu un pati piekopju. Iedomājos uzrakstīt...ja nu tomēr noder... Gandrīz vai pašai nēērti, ka tik vienkārša recepte, bet ņem par labu.

    4 olas
    1-1,5 glāzes cukura
    1,5 glāze rīsu miltu
    šķipsna vaniļīna (vai 1-2 paciņas vaniļas cukura, ja nav tīrā vanilīna)
    Ogas vai augļi – mellenes, upenes, jāņogas, cepamie āboli - pa vienam variantam vai kombinācijās pēc vēlmēm un/vai pieejamības; var arī zemenes, avenes vai rabarberus, bet jāņem vērā, ka tie ļoti sulo – var pielikt kartupeļu miltus biku.

    Veidnē vai cepamtraukā ieliek papīru (citi tauko, bet ar papīru ērtāk tomēr), saber ogas/augļus. Daudz. Vismaz man garšo, ja ir daudz. :)
    Olas kārtīgi saputo ar cukuru un vanilīnu.
    Pieliek miltus un sakuļ.
    Mīklu pārlej ogām.
    Cep kā parasti 180-200 grādu temperatūrā apmēram pusstundu līdz 45min. Bet es uz tīri uz smaržu paļaujos.
    Pēc tam ļauj lai atdziest un gāž ārā otrādi uz šķīvja.
    Kārumam pa virsu mēdzu likt vaniļas saldējumu. It īpaši labi iet kopā, ja kūka vēl silta.


    Vēl variācija, kas īpaši laba sulojošajām ogām (avenes, rabarberi, zemenes) - mīklu ar ogām sajauc un tikai tad lej veidnē. Sanāk kā kekss.

    AtbildētDzēst
  5. tu runā ar cilvēku, kurš cep lietojot virtuves svarus ar grama precizitāti :D cik apmēram ir "daudz" rababeru?

    es vēl nevienu ne-kviešu neesmu mēģinājusi, es tikai runāju par mēģināšanu ;)

    AtbildētDzēst
  6. Oj...nekad tā neesmu aizdoājusies. Parasti ņemu kādas divas saujas jāņogu un apmēram tik pat rabarberu - man garšo kopā. Vai jāņogas+upenes. Bet cik...nu, tā uz aci - ja pirmajā reizē uzcepot liekas, ka varēja ogas būt vairāk, nākamreiz liec vairāk. ;) Bet pārāk pārcensties arī nevajag - tomēr diez gan sasulo - kā nekā vajag arī mīklas masu, kas satur kopā.
    Ogas, aizmirsu iepriekš piebilst, pārsvarā lieku saldētās, jo jāņogas/upenes/avenes no dārza. Pagaidām vēl ir pagājušā gada krājumi. Svaigas reti sanāk likt - kamēr ir, lopsējam tāpat vai sulās/padzērienos/ķīselīšos/želejās.

    Un nebaidies likt sastāvdaļas "uz aci" vai "pēc sajūtas". Ar ogām jo īpaši - man garšo daudz un skābāks, draugam daudz, bet saldāks. Mammai - vienalga, ka tik ir. Un daudz. :D

    Krājumi uz doto brīdi izsīkuši. Ja dabūšu rīsu miltus, pamēģināšu uzcept alternatīvo smilšu mīklu. Un tai tad atkal var virsū viskaut ko labu gāzt iekšā. ;)

    AtbildētDzēst
  7. Eeee, atcerējos par griķu un rīsu miltiem.
    Bet no sākuma.
    Rīsu miltus, protams, nedabūju. Ar manu veiksmi un Rīgas veikalu nepastāvību tas bija sagaidāms. :)
    Bet!!! - cik saprotu, rīsu miltu Tev jau ir. Tad ir vienkārši. Ņem griķu miltus un rīsu miltus attiecībā (2:1) un cep kā parasti ar kviešu miltiem. ja pareizi atceros, vajadzētu būt ok. :)
    Tikai ar griķu miltiem nav diez ko. Bet, ja sajauc, ir ok. Tiklīdz dabūšu rīsu miltus, (jo griķu milti man ir) uzcepšu un uzrakstīšu Tev precīzas proporcijas utt.

    Nezinu, vai līdz šim aizrāvāties ar pankūkām. Ja jā, varu uzrakstīt kādu no lietotajām receptēm.

    Ā, tad vēl ir kukurūzas miltu maize. Ņammm. Bet tas jau ir tīri mans subjektīvais viedoklis. :)

    AtbildētDzēst
  8. riit kaa reiz uz beernudaarza pikniku nemshu lidzi aukstas pankukas:) dod tik shu gan to,gan maizes recepti! risu miltus es lv pirku weledas veikalaa. kapec tu ed visadus shitadus brinumus? aiz laba praata? :)

    AtbildētDzēst
  9. Pakūkas

    1. Rīsu pankūkas
    Es visu lieku „uz aci”, jo dažreiz gribas plānākas, cikreiz biezākas pankūkas. Bet citreiz vnk nav pankūku diena un liec, ko gribi, īsti labi necepas. Pie tam neesmu jutusi vajadzību, cepot pankūkas (arī vairumu kūku), kaut ko baigi mērīt. Pēc pirmās pannas (pankūku gadījumā) tāpat skaidrs, vai miltu par maz, vai cukuru vēl vajag. :)
    Bet atradu oriģinālo mērvienību recepti, taču to droši var modificēt.
    Mīklai:
    - 140 g rīsu miltu
    - 280 g piena vai ūdens
    - 65 g cukura
    - 1 ola
    - šķipsna sāls
    Visu samaisa un cep.
    Var pēc tam dažādus pildījumus taisīt un ielikt cepeškrāsnī (vai arī uz pannas zem vāka), lai savelkas. Var vnk uz šķīvja un lopsēt ar ievārījumiem, medu vai krējumu.

    2. Griķu/rīsu miltu pankūkas
    Sajauc miltus, pielej pienu, pielej eļļu, samaisa.
    Atstāj uz pusstundu.
    Pieliek olas, sāli. Samaisa, cep.

    50-70 g rīsu miltu
    100 g griķu miltu
    1-1,5 glāze piena
    3 olas
    2 ēdamkarotes augu eļļas
    sāls (pēc garšas)

    Ja gribas var piešaut raugu un taisīt biezās.


    3. Alternatīva visādu miltu pankūkām :) :) :)
    - nomizo kartupeļus
    - sarīvē (var uz biezās rīves, bet uz smalkās sanāk vēl gardākas)
    - pieliec olu (ja mājās nav olas, var arī bez, turas kopā tāpat)
    - mazliet sāls
    Samaisa un cep kartupeļu pankūkas. :) Bļodas apakšā krāsies sula, tas ok. Samaisa ik palaikam pirms likt nākamās uz pannas. Ja grib sausākas pankūkas, sulu var nospiest.
    Lai atsildītu, uzliek uz pannas, uzlej pa virsu mazliet ūdens un vāku virsū. Silda uz mazas, mazas uguns.


    Griķu un rīsu pankūkas kādu brīdi tagad neesmu tasisījusi. Mēģināšu tikt līdz kādam no lielajiem veikaliem un uzcept. Tad gan jau nāksies palabot rakstīto. :)

    AtbildētDzēst
  10. Raimonda ;) - 100% kviešu aizstāšana - ar 45% rīsi, 40% griķi, 7% kukurūza un 8% kvieši darbojas eleganti!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. kolosāli, paldies par ideju!!!

      Dzēst
    2. Kolosāli, paldies par ideju! sanāca superīgas sodas mīklas bulciņas, tik kukurūzas miltu vietā liku griķu miltus!

      Dzēst
    3. Priecājos, Vita, ka iedvesmojies! Kas ir sodas mīklas bulciņas? :)

      Dzēst
    4. Rauga vietā izmanto sodu.Internetā var atrast daudz recepšu:)

      Dzēst
  11. ideāli ir mandeļu milti, starp citu. es gan izmantoju arī kviešu miltus, pārējos - dažādībai, bet nav tik traki, ja nedauz piedomā. pameklējot internetā, var atrast daudz ieteikumus par miltu maisījumiem (var paskatīties kut vai šeit http://glutenfreegirl.com/gluten-free-whole-grain-muffins/), cik % jābūt cietei, cik pārējiem miltiem. kombinācijas vari taisīt pēc saviem ieskatiem.
    un ir kūkas arī vispār bez miltiem :)
    ja tevi interesē, es tev kaut kad varu pārrakstīt recepti dievīgai griķu un mandeļu miltu kūkai, ko ēd ar ābolu sulā sautētiem āboliem.

    Laura L.

    AtbildētDzēst
  12. Elīna Veidemane: vai die - cik te daudz gardu ideju. Tev, Līga, jātaisa atsevišķa sadaļa bezglutēna kūku receptēm, lai nepazūd! Tā kā Ernestam ir celiakija, ar prieku paviesošos biežāk!

    AtbildētDzēst
  13. Čau Elīna!

    celiakija nozīmē, ka nekādus graudus nedrīkst? Es pagaidām esmu atklājusi faktu,ka jebkurā kūkā no tādām, kā es cepu, kviešu miltus aizstāju ar rīsu miltiem, nedaudz vēl kukurūzas milti klāt un gatavs!

    Bet zinot,ka vēl kādam interesē - būs vairāk motivācijas rakstīt:)

    Nekas nekur nepazūd, viss atrodams zem iezīmes "virtuve" un "kvieši" :)

    AtbildētDzēst
  14. Izskatās dikti veselīgi, maniem bērniem noteikti garšos!

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest