Plastilīnu jeb veidošanas masu taisam savā virtuvē ik pa laikam pēc dažādām receptēm. Kad apnīk, nopērku gatavo plaudough, bet tas atkal tik ātri iztērējas, ka pietiek iedvesmas kādam laikam gatavot pašiem. Šī nu reiz ir viena recepte, ko prasās publicēt pašai sev, lai nav jārakājas Internet dziļumos, zem nosaukuma "Paštaisīts playdough", jo tā iznākums ir vistuvāk no visām manis izmēģinātajām rūpnieciski ražotajam playdough. Avots ir kāda no neskaitāmajām Internet receptēm, nav saglabājusies konkrētā adrese, bet visdrīzāk no www.imaginationtree.com
Smarža gan ir cita nekā playdough, jo izmantojam sev pieejamās ēteriskās eļļas. Tātad (šis nav plastilīns ko bērns var pats no A līdz Z pagatavot, jo jāizmanto verdošs ūdens):
1 krūze smalkā sāls
2 krūzes miltu (ja gala rezultāta mīkla līp pie rokām un neatgādina plaudough tad vajag vēl miltus)
1,5 krūzes vāroša (nevis remdena, nevis gandrīz karsta) ūdens
2,5 ēd.k. eļļas
1 ēd.k citrona sulas
ēteriskās eļļas, pārtikas krāsvielas, spīdumi - pēc vajadzības
Visu samaisa, tad mīca ar rokām (au, karsts), tad pievieno smarž- un krāsvielas.
Pildam oriģinālajos playdough trauciņos un lietojam uz nebēdu.
Feini! Vēl neesam mēģinājuši paši taisīt, bet doma tāda ir jau sen. Tik līdz šim redzētajās receptēs vienmēr bija prasīts kaut kāds "tartar". Tā kā nesaprotu, kas tas tāds ir, tad arī iedvesma uz gatavošanu noplok.. Jūsējā recepte par laimi iztiek bez tartara! ;)
AtbildētDzēstnu tad gaidu rezultātu :)
DzēstJā, tas laikam ir tas pats "cream of tartar", par kuru es arī šķendējos! Izrādas, ka var arī BEZ un sanāk ļoti labi! Mēs arī mēģinājām un viss sanāca- laidām cauri plastilīna (play dough) mašīnai, taisījām, rullējām- ir 0.k.!Dace.
AtbildētDzēstforši, Dace!
Dzēstviss jau ir ok un masa tiešām atgādina plastilīnu, bet ar vienu izņēmumu, atdzisusi līdz istabas temperatūrai ~17°t tā nesacietē kā plastilīns. Vai ir kāds veids kā to panākt bez vaska pievienošanas?
AtbildētDzēstnav ne jausmas, nekad nav bijusi nepieciešamība. varbūt - mikroviļņu krāsns - vai cepeškrāsns?
Dzēst