Lapas

trešdiena, 2012. gada 18. jūlijs

Kā 3arpus gadniekiem patika raftot pa Gauju?

Epastā jau vairāki pieprasījumi pēc laivu pasākuma apraksta. labsi.

Kanoe laivas ir mūsu ģimenes mīļākais pārvietošanās līdzeklis pa ūdeni, bet pirms braukt divu dienu laivu brucienā ar Kristiānu pa Zviedrijas ezeriem, nolēmām viņu patriotiskā garā iepazīstināt ar Gauju un gumijas laivām. Parastie pūšļi manī iedzen šausmas savas nevadāmïbas un lēnības dēļ, tāpēc biju domājusi, ka gumijas sporta laivas rafti būs piemērotākas bērniem, kas nekad iepriekš nav laivojuši.



Campo raftu izīrēšanas serviss izcēlās ar izteiktu nekvalitāti un atbildēm uz epastiem ar pāris nedēļu atstatumu, bet svaigā gaisa draudzene Anete man ieteica brīvos ūdeņus un viņu serviss bija uz urrā! Laipni atbildēja uz visiem jautājumiem, bija gatavi jebkādiem mūsu nosacījumiem un vēlmēm un laivu brauciena rītā vēl atsūtīja sms ar jautājumu, vai patiesi brauksim, jo visu dienu līšot :)


Braucām! Visu dienu (ar divām pauzēm) lija. Tā kā brauciens bija pēcjāņu pirmdienā galu galā savācāmies tikai 2 rafti (vienā 5gadnieks ar vecākiem un otrā divi 3arpusgadnieki ar tētiem mammu un mammas draudzeni).



Otram 3arpusgadniekam ne īsti gāja pie sirds, jo trūka piemērota apģērba un līdz ar to bija auksti, bet, manuprāt, tāpat diezgan varonīgi izturēja visus km pa Gauju no Līgatnes līdz Siguldai. Mammas draudzenei nepatika, ka auksti un ar vienu maiņas apģērba kārtu, tomēr, manuprāt, ir stipri par maz lietainā laivu braucienā.


Mūsu ģimene un 5gadnieka ģimene bijām sajūsmā. 5gadnieka ģimenes acis laistīt laistījās pasākuma nobeigumā, pa ceļam uznākusī neapmierinātība radās dēļ nepareizās/nepietiekamās apģērba izvēles bērnam, bet kad to atrisināja (sak' priekš kam tētim drēbes, lai tik bērnam silti), no tā brīža viss gāja uz urrā!

Tā bija diena, kad Kristiāna sāka ikdienā lietot savu teicienu par "gribu pabaudīt lietu". Viss no uzstādījuma atkarīgs - Kristiānai nebija jāklausās iepriekśējā čīkstēšanā par lietu, viņai bija piemērots apģērbs līdzi un ne viena vien kārta un viņa patiesi izbaudīja lietu. Sākumā entuziastiskāk, bet arī vēlàk bez sūkstīšanās.

Pirmajà bez lietus pauzē uztausījàm pikniku ar ugnskuru, maršmalovu cepšanu,



lauku zemeņu ēšanu un laika baudīšanu kopā ar draugiem.







Pēc tam aši vien abi mazie Gaujas iešūpoti aizmiga


 un turpināja baudīt lietu miegā,

Sākumā tā bija kā slēpšanās no lietus sejā, līdz pamanīju, ka čalošana apklususi



bet kad pamodās -  tad tīri labprāt airēja.

Apbrīnojami daudz spēka tam mazajam, airi cilāja tā, ka es netiku līdzi :)

Otrā lietus pauze mūs piemeklēja neilgi pirms ceļojuma beigām un ļāva vēl stundu izbaudīt sausumu, kamēr loģistika ar mašīnām tika risināta.



Šovasar mums priekšā vismaz vēl viens divdienu brauciens ar kanoe.


Iepriekšējā vakarā pirms raftošanas Kristiāna gatavoja papīra laivas

Jau tagad zinu, ka japlāno regulāras pauzes, jo, ja raftā varēja palēkāt,kad nevarēja nosēdēt, tad kanoe tas nebūs iespējams bez slapjām sekām. Ir skaidrs, ka tā kā kanoe ir daudz vietas mantām ir jāņem līdzi daudz maiņas kārtu, par kvalitatīvām lietus drēbēm un zābakiem neaizmirstot nevienam ģimenes loceklim. Raftos neizmantotās bērnu izklaidēšanas aktivitātes - piesieti baloni, ziepju burbuļi - jàatceras, jo kanoe daudz būtiskāk būs spēt nosēdēt mierīgi.

Aizrāvos un uz jūsu aizkadra jautājumiem visiem tomēr neesmu vēl atbildējusi. Mans personīgais viedoklis ir, ka 3arpus gadīgam bērnam, ja ir piemērots apģērbs un pietiekami daudz maiņas apģērba, tad laivu brauciens raftā Līgatne Sigulda ir pilnīgi piemērots. Brauciens būs grūtāks ar bērniem, kas pieraduši pie digitālās pasaules izklaidēm ikdienā, tādiem, kas pēc temperamenta nav uz vietas sēdētāji un tādiem, kam bail no ūdens. Lielisks bonuss ir, ja kompānijā ir kāds, kā mūsu vedējtēvs, kurš zina un pamana dažādus putnus, to sugas utt. Šāds pasākums pavisam noteikti ir ģimeni saliedējošs, bērnam daudz ko iemācošs ne tikai par dzīvošanu (ugunskurs, teltis, laivas, mežs, paštaisīti iesmi utt) svaigā gaisā, bet arī par komunikāciju cilvēku starpā, dabas daudzveidību, ģeogrāfiju (mazas upes ieteka Gaujā un Gaujas ietecēšana jūrā) utt.

Ja neesat droši vai jūsu bērnam patiks, labāk izvēlēties posmu, kur iespējams pa ceļam izkāpt ārā, ja nu paliek pavisam slikti, ja ir piemēroti laika apstākļi, tad biežas krastā pauzes arī ir labs dopings.

Droši jautājiet tepat, ja vēl kas neskaidrs. Priecāšos, ja padalīsieties ar savas ģimenes aktīvās atūtas pieredzi kopā ar maziem bērniem.

- Posted using BlogPress from my iPad

2 komentāri:

  1. Paldies par aprakstu! Es vēl ceru uz kādu laivu braucienu. :)

    AtbildētDzēst
  2. Es ar piepūšamajiem vairs nebūšu pierunājama, jo, ja vajag tikt uz priekšu, tad kanoe tomēr ir daudz labāks! Šogad Latvijā diezi vai vairs laivosim (Septembris, ja atmiņa neviļ varētu nederēt), bet nākamgad tad jau atkal aicināšu kompānijā :)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest