Lapas

pirmdiena, 2013. gada 9. septembris

Pedagogs Montessori izglītības iestādē

Nākamais ieraksts par to, kā atpazīt labu Montessori bērnudārzu. Iepriekšējie divi: 1 un 2.

Pedagogi, saprotams, ir ārkārtīgi būtisks kritērijs izvērtējot bērnudārza piemērotību. Ideālais Montessori pedagogs ir cilvēks ar dzīves pieredzi, ar ticību par Montessori pedagoğijas piemērotību teju ikvienam, ar Montesssori izglītību un skolotājs pēc aicinājuma.



Zviedrijas labākie pedagogi bija tie, kam ap 60, kas paši jau savus bērnus un mazbērnus izaudzinājuši un Montessori pedagoğijas priekšrocības savās ğimenēs izbaudījuši un apguvuši ne vienus vien kursus un papildapmācības, Latvijā un Lietuvā, diemžēl, šāda kombinācija nav iespējama parāk bieži, tāpēc labākais kas atliek Montessori bērnudārziem ir pieņemt darbā tik jaunaas audzinātājas, kuru attieksmi pret bērniem nenoteiks PSRS pieredzētais un skolot viņas par labiem Montessori pedagogiem.

Vislabāk ir, ja audzinātāja pazīst un atzīst par savējo Montessori pedagoğiju un ir jauks cilvēks, ko jūs „pārbaudīt“ varat tikai ar savu intuīciju. Man, diemžēl, ir nācies Montessori dārziņā dzirdēt, ka audzinātāja draud ar šprici bērnam, ja tas negulēs diendusu, kādas paziņas bērna audzinātāja Montessori  bērnu dārzā ir vairākas reizes kliegusi uz bērniem. Tāpat, diemžēl, esmu novērojusi, kā pedagogs pēkšņi pārtrauc Montessori aktivitātes visiem ar skaļu komandu, jo "tagad ir plkst.11:00 un tagad ir dziedāšanas laiks". Montessori vidē pedagogs allaž ļauj bērnam pabeigt iesākto darbu, ļauj viņam aiz sevis novākt un sakārtot darba vietu. Šī atkal ir sadaļa par sabiedrības veselību un briedumu.

Teorija saka, ka labs Montessori pedagogs ir labs bērnu novērotājs, bērnu autoritāte un padomdevējs, nevis draugs un spēļu biedrs.

Kursabiedrene Zane te reiz rakstījusi arī par Montessori pedagoga lomu.

Nākamreiz uzrakstīšu, kāpēc bērnudārzam piegulošs spēļu laukums man nešķiet obligātā prasība un kāpēc pat būtu vēlams, manā izpratnē, ka tāda nav :)


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest