Lapas

pirmdiena, 2012. gada 2. jūlijs

Kas vēl bez cīsiņiem ir ātri pagatavojams?

Šonedēļ sola pluss 25 grādus pēc Celsija pat. Man par karstu un tāpēc priecājos, ka es šo karsto laiku pavadīšu telpās. Intensīvie zviedru valodas kursi C līmenī 2 nedēļas no vietas, 7 stundas dienā. Vislielakās galvassāpes sagādā mana "suņa daba" - vārdu krājums ko saprotu gan lasot, gan klausoties ir neizsakami milzīgāks par to, ko varu rakstīt vai runāt. Mans nodoms it nemaz nebija šādai eksekūcijai, nodoms bija lēna garā 10 nedēļu garumā apgūt C līmeni, bet skolotāja pārliecināja, ka "no šādas iespējas nedrīkst atteikties" (ko šodien izbaudīju, kad skolas direktore 5 min garumā dusmojās uz mani un knapi valdījās, lai nekliegtu, ka es bez iepriekšējas skolā mācīšanās pieredzes esmu atļāvusies apmeklēt intensīvos kursus..).



Diemžēl beidzot saprotu, ko nozīmē komentāri par Zviedrijas valsts apmaksāto kursu kvalitāti "viss atkarīgs no skolotāja" - iepriekš uz pāris dienām divas satiktās šķita kā radītas savam darbam, bet intensīvo kursu "skolotāja" zviedru valodu pati māk un nevarētu teikt, ka tiem, kas vēlas to apgūt ļautu daudz runāt vai trenēties izrunā. Uz manu aicinājumu nevis pašai lasīt tekstus, bet ļaut arī "mums" to darīt it kā atsaucās, bet skaidri dzirdamās kļūdas nelabo vispār nemaz. Jā, man kā allaž ir sava taisnība. Tā kā dēļ šīs afēras ir sagriezta pasaule kājām gaisā un pie mums uz nedēļu brauks mūsu zelta aukle no Latvijas, tad atteikties nenāk prātā - redzēs, kas no tā sanāks. Ķeros pie risinājuma "viss no paša atkarīgs".



Bet par tiem cīsiņiem - nu reiz ir brīdis, kad pusfabrikāti vai citi ātri pagatavojami ēdieni vakariņās ir neizbēgami, jo 7 stundas mācos skolā, bet mājās vēl apmēram 4 stundas, tātad gribas ēst, bet ne gatavot. Tātad pēdējais laiks iemācīties gatavot ātrās, bet īstās ;) vakariņas. Par cīsiņiem jau vieni draugi atgādināja, tie izmēģināti un badā neesam bet ilgojamies pēc gaļas, tāpēc šovakar hamburgeri puspaštaisītie, bet ko rītvakar? Es nekā nezinu par "'ātri un garšīgi receptēm", kas sevī ietvertu gaļu. Palīdzēsiet?


10 comments:

  1. Ceļojuma laikā hostelī gatavojām vakariņas no pamatīgiem liellopa gaļas gabaliem - liesu gaļu izklapē plānās šķēlēs, apcep uz pannas; atsevišķi apcep arī sarīvētus burkānus, sīpolus, drusku ķiploka un treknas gaļas (bekona vai speķa), visu kārtās liek cepamtraukā, kam var uzlikt vāku vai foliju, pannas mazgājamā ūdenī iejauc kādas garšvielas vai mērces, pārlej sacepumam un uz 180 grādiem pusstundu krāsnī. Sagatavošana ap pusstundu, cepas vēl pusstundu, ēdiens tāds, ka pirkstus aplaizīt :)
    Vēl var apcept gaļas gabaliņus un dārzeņus, visu katlā, pārliet ar vīnu un/vai buljonu un likt sautēties - neprasa pieskatīšanu, sautē, kamēr mīksts; var taisīt iepriekšējā dienā un nākamajā atsildīt. Arī daudz laika nepaņem, pie tam var uztaisīt lielo katlu kādai dienai uz priekšu.
    Veiksmi ar zviedru valodu!

    AtbildētDzēst
  2. ja es taisītu tādu ēdienu kā Antuanete, bērni jau sen no bada būtu izrijuši maizes kasti tukšu un pēc tam vairs un gaļu neskatītos:)P man katru dienu vēlie vakari, kad mājās visi esam 19 un visi ir mežonīgā badā.
    visātrāk sanāk ēdieni ar malto gaļu, kad tai piejauc klāt dārzeņus vai sēnes, principā var improvizēt par tēmu maltā gaļa ar dārzeņiem (kabači, burkāni, sīpoli, puķkāposti, tomāti, sēnes,dažādās variācijās). ja ir iepr.dienā novārīti rīsi, tad var taisīt tefteļus ar to pašu malto. un fiksa, protams, ir vista gabaliņos (fileja), arī improvizējam ar dārzeņiem un mērcēm

    AtbildētDzēst
  3. Hā! Tikmēr es apleju bļodiņā četru graudu pārslas ar karstu ūdeni, pieberu cukuru un atstāju. Ēdams pēc 5 min, kad piebriedis. Man garšo, vēders pilns un veselīgi. Gardēži var piebērt arī sēklu maisījumu un jogurtu pieliet. Vai zapti.

    Nebija gaļas? Nu tad metam uz pannas malto gaļu, piespiežam daudz ķiplokus, protams, sāls un pipari pēc garšas, ja garšo ass, pieliek čillī, bet nav obligāti. Var piemest sarkano papriku milzu gabalos smukumam un garšai. Kad gaļa sacepusies, pieber no bundžas sarkanās pupiņas. Gatavs! Var ēst mirdams!

    AtbildētDzēst
  4. Es sagriežu šķēlēs cūkgaļu+garšvielas un cepu. Kamēr apdaru paralēlos darbiņus - gaļa uzcepusies.

    Vēl - manā skatījumā ātrs variants - pilna panna ar vistu. Paralēli uzliek rīsus vārīties. Vistu apcep, ātrajā variantā pieliek gatavo mērci, samaisa, gatavs.

    AtbildētDzēst
  5. Apcep pannaa vistas filejas gabalinjus.peec tam liek bljodaa klaat tomaatinjus,mocarelu,kreejumu.gardi un super aatri:-)

    AtbildētDzēst
  6. Jā, līdzīgi visiem citiem ieteikumiem - makaroni ar malto gaļu. Ātri un vienkārši. Varbūt neiebilstat arī pret pelmeņiem? Es gan izvēlētos paštaisītos, bet varbūt Zviedrijā arī veikalā var dabūt pelmeņus ar "īstu gaļu"... :)

    AtbildētDzēst
  7. ne tik ļoti ātri, toties prasa maz laika un varbūt vari realizēt. jo saprotu, ka kāds pieaugušais Tev pa dienu mājās būs.
    nepieciešams cūkas cepeša gabals, ko ierīvē ar sāli. citas garšvielas pēc vajadzības. mūsmājās pēdējā laikā cieņā mārrutki. atstāj uz naksniņu pavilkties. pāris stundas pirms pasniegšanas cepamajā maisā iekšā + klāt jaunos burkāniņus un kartupeļus. uz pāris stundām nepilnos 200'C. un tad uz tām 2 h var atslābt, ja nu vien mērcīti uztaisīt - apcep miltus, klāt saldo krējumu + pāris karotes mārrutku. ņam ņamm.

    AtbildētDzēst
  8. Antuanete - paldies, šīs idejas noderēs laikam, kad būšu jau pirmo eksāmenu nolikusi! :)

    Nova - jā, es zinu, ka esmu izlaidusies dēļ iespējas katru dienu veltīt ar baudu 2 stundu gatavošanai. tefteļi? pastāsti savu recepti :)

    Silva - tev pietiek ar tādām vakatiņām?! oho! Jā, pirmajā vakarā mums tapa maltā gaļa ar sarkanajām pupiņām - izrādās Kristiānai ļoti garšo pupiņas! :)

    Raimonda - man rīsi vārās vairak kā 30min:(. pilna panna ar vistas fileju, ja?

    Anonīms - hmm, interesanti, nekad neesmu mocarellu likusi siltajā ēdienā.

    Zane - ak, cik gan es labprāt ēstu pelmeņus pēc tik daudzu gadu pārtraukuma, biju pat par tādiem aizmirsusi, bet SWE tādus var dabūt tikai krievu vai poļu veikalā, kas nav gluži tepat :) Bet jāatgādina sev pie iespējas uztaisīt paštaisītos!

    Mir - tad, kad pa dienu mājās būs zelta aukle, tad ar ēdieniem nav problēmu, bet tās ir šonedēļ, kad mācos vismaz 11 stundas dienā un virtuvē gribu pavadīt 20min :) Tava recepte gan atgādināja, ka biju sev ieplānojusi pirkt "crockpot", tas būtu bijis labs risinājums šai nedēļai..

    AtbildētDzēst
  9. Es parasti vistu mazākos gabaliņos sagriežu - ātrāk cepas. Klāt var sīpolus rupjos gabalos likt klāt; kad viss sacepas mērci klāt - ņammīgi.
    Cūkgaļu - ja lieku pēc tam klāt ātro mērci - arī griežu smalkākos gabalos.
    Ja vnk ātrai lopsēšanai - tad lielo gabalos un uz pannas+garšvielas.

    Rīsi 30min? Hmm...biku par ilgu ilgi pēc maniem aprēķiniem. Nu, bet jebkurā gadījumā - rīsiem būtu jābūt gataviem, kamēr gaļa sacepas.

    AtbildētDzēst
  10. rīsus var pa dienu iemērkt ūdenī, nudien ātrāk izvārās.
    klasiski tefteļus gatavo līdzīgi kotletēm, maltajai gaļai pievienojot sasm.sīpolus, maizi, olu,bet es ne - nav laika:D tāpēc viss, ar ko gaļu sajaucu ir pāris karotes rīvmaizes, lai labāk turas kopā, rīsi un no garšvielām svaigi rīvēts muskatrieksts un sāls. viss. saviļāju bumbiņas, uz pannas drusku apcepu no visām pusēm, tad pārliek katliņā un sautē mērcē no ūdens ar tomātu pastu, brūno cukuru, sāli (viss pēc garšas jāskatās), timiānu (ja tāds ir) - uz plīts vai cepeškrāsnī iekšā uz 10 min. tik daudz, lai lai teftelim nav jēla iekša, tāpēc es to tefteļus viļāju ne pārāk lielus, tādus kastaņa lielumā:) klāt pietiek ar salātiem vai rīsiem, jo rīsi jau galu galā ir iekšā!

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest