Lapas

trešdiena, 2013. gada 13. marts

InstaLearn tāfele

Iedzīvošanās jaunajā dārziņā notiek daudz mierīgāk nekā es biju paredzējusi (un tieši kā dārziņa vadītāja bija paredzējusi). Par spīti zviedru audzinātāju brīdinājumiem, ka Kristiānai būs grūts sākums, jo viņai ir ļoti svarīgi runāt, Kristiāna, izskatās, ļoti labi izjūt un atceras to, ka kādreiz viņa nesaprata zviedru valodu un tāpēc saprot, ka vajadzīgs tikai laiks, lai apgūtu angļu. (Diemžēl,  īsti nezinu ko domāt par to, ka ikdienas valodas dārziņā ir 3  - angļu, lietuviešu, krievu - nevis 1, kā reklamēts dārziņa mājas lapā). Kristiāna jau 2 gadu vecumā (dārziņā ir gana 4gadnieku, kas to vēl īsti nesaprot) izgāja cauri fāzei, kas iemāca, ka cilvēki uz zemeslodes runā dažādās valodās un necenšas ne latviski, ne zviedriski bērnudārzā komunicēt. 

Par saviem draugiem izvēlējusies 3gadīgu meitenīti no Turcijas un 4gadīgu puiku no ASV (Montessori skolu sapnis, ne puika!). Pirmajās dienās pati izvēlējās tikai un vienīgi gleznot, tāpat kā pirms 2 gadiem Zviedrijā, uz skolotāju aicinājumiem atsaucās izvēlīgi, bet tad 4ajā dienā, šķiet, Kristiānai tika parādīta InstaLearn tāfele un kopš tās dienas Kristiāna ar lielāko prieku atsaucas skolotāju idejām.






InstaLearn tāfele nav klasiskais Montessori materiāls, bet fantastiski iederas! (Tiem, kam paziņas ik pa laikam ko ved no ASV (es arī tādas paziņas gribu:) - šeit ir adrese, kur var iegādāties). Esmu novērojusi Kristiānu darbā tikai ar InstaLearn uztveres tāfeli, bet ir pieejami arī risinājumi burtu  un matemātikas apgūšanai!

Materiāls atbilst Montessori materiāla prasībām - nav nepieciešams pieaugušais, lai ar to darbotos; ir iebūvēta "kļūdu kontrole"; bērns pastāvīgi var veidot materiālu, ar kura palīdzību var novērot progresu. Tāfele ļauj pašam bērnam izvēlēties vai turpināt darboties ar nākamo grutības pakāpi, vai atstāt to citai reizei.





Pirmā pakāpe - ir jāpiemeklē pareizie plastmasas ieliktņi ar pareizajiem simboliem un jāuzliek virsū atbilstošajam (ar zobiņu palīdzību ir panākts, ka, ja simbols ir nepareizais, tad tas neievietosies). Uzdevums nav tik viekāršs, kā sākotnēji var likties, jo ir vairāki savā starpā līdzīgu simbolu pāri.




Otrā pakāpe - bērns izvēlas vienu plastmasas sloksnīti ar 5 simboliem (dažādas grūtības pakāpes - gan vienkārši simboli, gan ar punktainiem, svītrainiem foniem) 




un jāatrod attiecīgās simbolu kartiņas, kad simbolu kartiņas ir atrastas seko trešā pakāpe - tiek likta virsū caurspīdīga papīra loksnīte un bērns pārzīmē apakšā redzamās figūras.


Ja bērnam pacietība pietiek, tad šis materiāls var nodrošināt pāris stundu darbu noteikti! Kristiāna pirmajā reizē tika līdz tam, ka bija uzvilkusi 6 loksnītes ar figūrām.



2 komentāri:

  1. Izklausās lieliski, es arī tādu gribētu. Laikam jāmeklē tie amerikāņu draugi:)

    AtbildētDzēst
  2. Ak, ja es par to būtu zinājusi pirms kāda vismaz mēneša.. :)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest