Lapas

pirmdiena, 2013. gada 4. marts

Atvadu ballīte bērniem

Neba, ka nu šis temats ir aktuāls ļoti daudziem, bet tik un tā :)

Daudz teoriju sarakstīts par to, ka svarīgi ir atvadīties, lai varētu turpināt jauno dzīves posmu. Jaunākais, ko šovakar pamanīju (http://t.co/GDEs6zJOmA), ļoti koncentrējas uz fiziskās mājas pamešanu, bet nenoliedzami - mūsu 4gadniecei daudz svarīgāka bija atvadu ballīte, nekā tad, kad viņai bija tikai 2 un braucām uz Zviedriju. Mani pārsteidza, ka arī Kristiāna ilgojas tagad ne tikai pēc draugiem, bet pēc konkrētām fiziskām vietām!

Bet atpakaļ pie atvadu ballītes.
Tā kā mēs par to, ka un kurp pārceļamies uzzinājam ļoti pašā pēdējā brīdī, tad nekādas manis izsapņotās tematiskās koferu ballītes mājās nebija iespējamas. Idejas bija ne mazums, bet veselais saprāts ņēma virsroku un sarunāju ar bērnudārza audzinātājām, ka dārziņā tiks uztaisīts īpašs atvadu rituāls (attāli līdzīgs tam kā tiek svinētas dzimšanas dienas Montessori bērnudārzā).








Mana iniciatīva bija tematiskā torte un karte, kurā tiktu uzsvērtas Zviedrijas, Lietuvas atrašanās vietas. Skolotājas palūdza aprakstu par to, kur Kristiāna tagad dzīvos (valstī, pilsētā, mājā), kādā dārziņā ies un kādu uzskatāmu bukletu par Lietuvu. Aprakstā labi iederējās arī tas, ka Lietuva atrodas starp Latviju un Poliju, no kurienes dārziņā bija viens draugs (Zviedrijā mūsu dārziņš nebija starptautiskais). Atvadu rituālā Kristiānai tika pasniegts bērnudārza beigšanas diploms, kādu parasti dod tiem, kas sāk skolu, viņas mape ar fotogrāfijām un citām piemiņas lietām no pavadītā laika dārziņā. Līdzīgi kā dzimšanas dienas rituālā, Kristiāna bija rituāla centrā fiziski un emocionāli. Fotogrāfijas no atvadu rituāla ir fantastiskas! Priecīgākas bildes no atvadām nav redzētas :) Skaneris jaunajā mājvietā nav vēl pieslēgts, tāpēc nāksies vien ticēt uz vārda.

Ar divām pašām tuvākajām draudzenēm Kristiāna kopīgi izskrējās "spēļu zemē" līdz pilnīgam spēku izsīkumam un pēc tam vēl citu dienu gāja uz mājām ciemos pie viņām. Dāvanā saņemtā sudraba kaklarota ar lācīti tiek saudzēta un apbrīnota joprojām. Ar trešo labāko draudzeni pēdējā vakarā Zviedrijā izdauzījās bērnistabā, kamēr mēs vecākiem virtuvē reklamējām burvīgās atpūtas iespējas Viļņā:)

Lai arī neizdevās ne koferu ballīte visiem draugiem, ne pidžamballīte tuvākajiem - manuprāt, atvadījāmiez godam un nu pētu biļes un plānojam braukt ciemos pie draugiem Zviedrijā :)

PS. Pat ja nepārceļaties dzivot citur, bet bērnam jāmaina dārziņš/skola - atvadu ballīte nāks tikai par labu jaunajam dzīves posmam.

5 komentāri:

  1. jā, mums ar drīz draud atvadu ballīte. Kaut gan pārceļamies LV ietvaros, bet dārziņš tāpat būs jāmaina. Jā, ideja jau laba, tiešām.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tas atvadu pasākums ir svarīgs gan aizbraucējam, gan palicējiem! uztaisiet! lai izdodas!

      Dzēst
  2. Vai darba dēļ pārceļaties uz LT? Un kā tur ir salīdzinājumā ar SWE?

    AtbildētDzēst
  3. Līdz šim par nepieciešamību atvadīties nebij domājusi bērnu līmenī. Bet Tev taisnība, tas ir svarīgi. Varu vien iedomāties, cik Kristiānai ir arī skumji atvadīties no draudzenēm! Lai veicas Lietuvā atrast jaunus draugus!

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest