Lapas

otrdiena, 2012. gada 29. maijs

Vai Montessori metodei mājās ir saistība ar kristietību?



Viens no neskaitāmas reizes man aizkadrā uzdotajiem jautājumiem par manu aizraušanos ar Montessori metodi mūsu ikdienā ir: kāda tam saistība ar reliģiju?

Manis, ateista, kategoriskā atbilde būtu: nekāda! Montessori ir pedagoģijas virziens, attieksme pret bērnu un viņa attīstību, kam nav nekāda tieša sakara ar kristietību. Marija Montessori pati, tiesa, bija pārliecināta katole un viņas radītajā un viņas sekotāju attīstītajā metodikā ir ietverta arī reliģijas apmācība, bet tas neuzliek nekādu "kristietības zīmogu" ne matemātikas, ne valodas apguvē, kur nu vēl apgūstot praktiskās dzīves vingrinājumus vai sensori attīstot bērna maņas.

Izrietošais jautājums, ar ko saskaros: tad kāpēc Internetā atrodamo mammu bogi visbiežāk ir par kristietību un Montessori pieeju reizē?

Mans personīgais viedoklis un minējums ir, ka, tā kā visbiežāk intensīvi Montessori metodi mājās izvēlas pielietot ģimenes, kas nodarbojas ar mājmācību un kristīgajā pasaulē "mamma, kas mājās audzina bērnus un rūpējas par mājsaimniecību" ir izplatītāks un akceptētāks fenomens nekā kapitālisma patērētājkultūrā, tad nevilšus tā bilde nofotogrāfējas ne īsti precīza :)

Ar šo es vēlos aicināt māmiņas, kas šaubās - pētiet dziļāk - nav jabūt ticīgam cilvēkam, lai mājās veiksmīgi ievērotu Montessori principus, nav jādomā, ka pasauli radījis Dievs, lai, izmantojot, Montessori metodi, jūsu bērni ar prieku apgūtu ģeogrāfiju un nav jābaidās lasīt kristīgo mammu blogi par viņu pieredzi ar Montessori metodi, lai smeltos idejas un iedvesmu!

3 komentāri:

  1. ...absolūti piekrītu Tavam aicinājumam, jo esmu saskārusies ar tieši to pašu, ka daudzas kristīgas ģimenes piemēro Montessori principus, taču viens otru neizslēdz!!! Garīgo uztveri un vērtības katra ģimene ieaudzina pēc savas pārliecības. Ja kaut kur būtu jāuzmanās no reliģijas stipras iejaukšanās, tad Waldorfā, nevis Montessori.

    AtbildētDzēst
  2. Paldies, ka iedrošini nebaidīties lasīt kristīgu mammu blogus.. :) Bet ja nu par pasaules radīšanu - kā tad tā radās? Vai tiešām tici (re, šis vārds uzreiz izslēdz ateismu, jo principā visi kaut kam tic) Big Bang? Dziesmas vārdiem runājot - vai sprādziens autokapsētā radītu RollsRoyce?..

    AtbildētDzēst
  3. Ak, Zane, šķiet, ka sākt tev atbildēt būtu vēl riskantāk nekā runāt par bērnu vakcināciju :D Katram ir savs ceļš, sava pārliecība un ticība. Galvenais, lai esam atvērti un nekategoriski uztverot citus. Ieraksts tapa, jo daudzas mammas novērsās no Montessori domādamas, ka tā ir kristīgo ģimeņu privilēģija un tas mani skumdināja.

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest