Lapas

sestdiena, 2012. gada 28. janvāris

Dodiet, taču, bērniem nažus!

Nesen man kāda draudzene satraukusies jautāja, vai ļaut 3gadīgajam dēlam sākt mācīties lietot šķēres, vai tomēr aizliegt. Ik pa laikam nākas novērot situācijas, kurās bērniem dod plastmasas galda piederumus un tādus nažus, ar kuriem pat cīsiņu nevar sagriezt.
Šodienas ciemiņ-tētis, ieraudzījis, ka Kristiāna pati, neviena nepieskatīta mizo burkānu, nedaudz norūpejies pārsteigts jautāja, vai tas ir tas, ko viņš redz :)

Kristiāna sāka lietot karoti un patstāvīgi ar to ēst 9 mēnešu vecumā, griezt ar īstu metāla nazi (sākotnēji - galda) viņai vēlākais tika ļauts pusotra gada vecumā







šķēru (īstu, griezošu, nevis plastmasas parodiju) lietošanu saka apgūt neilgi pēc tam (būtiski, ka neļauj lietot nepareizi, uzreiz jārāda, kāds satvēriens jāizmanto griežot un kāds nesot), mizojamo nazi, ar kuru mizot burkānus līdz 2 gadu vecumam bija apguvusi nevainojami. 



Šodien, 3gadi un 1mēnesis, Kristiana sāka pati gludināt savu veļu un galda auduma salvetes.



Katrs bērns, protams, ir savādāks un, pats par sevi, ka sākotneji jābūt blakus bērnam, kad viņš sāk apgūt asu un bīstamu priekšmetu lietošanu, taču - ļaujiet bērnam darboties, viņu līdzdalības prieks un prieks par savu "es pati to varu" ir ļoti nozīmīgs. Jo dienas tālāk, jo nozīmīgāks kļūst arī racionālais atlikums no šādas palīdzēšanas :)

6 komentāri:

  1. Sveika, pāris dienas atpakaļ uzgāju Tavu blogu, balzāms pār dvēseli! Mani saista darbošanās ar bērniem, lai arī neesmu konkrētas skolas piekritēja.

    Ar visām četrām esmu par šķērēm/nažiem! Un visa līdzi darīšanu, cik var nodrošināt saudzīgu vidi. Gludekli gan neesmu mēģinājusi, bet piemēram lelles gultas veļu tomēr laikam varētu ļaut (manai vecākajai lēdijai arī 3 gadi)! Paldies par mājienu!

    Ar šķērēm gan ir sagadījies, ka mazākā (nepilni 2 gadi) izgrieza caurumu zeķbiksēm un vecākā vietām saīsināja matu garumu kā sev, tā māsai. Reāli atkārtojot manas darbības (griežu matus mājiniekiem un visādas drēbes ar 'rokdarbisku' nolūku...). Sajūsmas man, protams par to nav, bet pie lietas šīs izdarības pieder...

    AtbildētDzēst
  2. Manam puikam vēl nebija divi gadi, kad ļāvu viņam ar nazi (ļoti labu virtuves nazi)un šķērēm griezt. Viņam bija interese, likās skarbi neļaut. Ne reiz nav sev iegriezis. Pie tam šķēres ir tādas riktīgie lielas, bet pastingras, jo parastajās bērnu šķērēs papīrs iesprūst starp asmeņiem un neko nav iespējams sagriezt! Tā tikai nervus var sabeigt! Tāpēc pievienojos tev - dodiet bērniem nažus! :)

    AtbildētDzēst
  3. Mans komentārs šoreiz būs par šķērēm. Bērnam IR jādod šķēres. Un tik tiešām nevis kaut kādus plastmasas štruntut, bet normālas šķeres. Kā nekā ir pieejami dažādi izmēri normālu šķēru, attiecīgi var piemeklēt tādas, ali var rociņās noturēt. Protams, neiet runa par zīdaiņiem.
    Sāls ir faktā, ka šķēru lietošanā tiešā veidā saistīta ar bērna attīstību. Lietojot šķēres, attīstās ne tikai sīkā roku muskulatūra un kustības, bet arī vispārējā attīstība.
    Protams, jāpieskata utt., taču es visnotaļ esmu "par" šķērēm!

    AtbildētDzēst
  4. Kas tas par tādu mazu gludeklīti? Kaut kāds ceļojumu gludeklis vai rotaļu? Un gludināmais dēlis? Tādus var nopirkt uz bērnu izmēru?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ceļojumu īstais gludeklis! Jā, var nopirkt bērna izmēra gludināmos dēļus. :)

      Dzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest