Lapas

svētdiena, 2014. gada 16. februāris

Grāmatas 5gadniekam latviskajā grāmatplauktā


Mūsmājās, saprotams, Kristiānai lasam priekšā 3 dažādās valodās, kamēr viņa pati pirmos soļus lasīšanā sper latviski. Lai gan teorija saka, ka tā labāk un lai gan biju nolēmusi, ka “rakstīt, lasīt, rēķināt” mājās mācīšu tikai latviski un zviedriski, angļu un lietuviešu valodu atstājot bērnudārza pārziņā, realitātē meita grib paralēli latviešu un angļu valodu un realitātē pat šīs divas valodas lasa (mēğina) paralēli. Arī vakara pasakas viņa labi zina, kuras valodas no kura var prasīt. Bet šoreiz par latviskajām grāmatām, jo blogdraudzene Katarā jautā pēc iedvesmas.

Te vēsturiskie ieraksti par grāmatām teju 4gadniekam un teju3gadniekam.

Bez ”Stārastes un Diegabikšiem”  un citām mūsu pašu bērnības laiku grāmatām mūsu 5gadnieka grāmatplauktā ir šīs (jāatzīst, ka reti, kad tā ir mana izvēle, jo īpaši nesekoju līdzi, bet vecmāmiņas gaume līdz šim ir izrādījusies gana piemērota!):



Tūju pasaka. Domāju, ka ap 4,5 gadu vecumu ne agrāk var sākt cerēt,ka bērns uztvers stāsta dziļo domu par cilvēku jūtām un sajūtām, bet vispār jau ļoti bērnam draudzīgā veidā tiek runāts par ego, bailēm, dusmām, riebumu, skumjām, izbrīnu, prieku, uzticēšanos, nojautu – vienā vārdā jūtām! Patiesi forša grāmata!
Koko un Riko. Rotaļīgs stāsts par diviem žurkulēniem. Forša! Mēs, šķiet, sākām lasīt ap 3,5 gadu vecumu. Stāstā ir arī humoristiski un pamācoši atgadījumi. Iesakām!

Ļoti iemīļota grāmata ir Izgudrojumu vēsture. Lasam jau kopš 3 gadu vecuma, daudz interesantu faktu, sarežğītu vārdu. Bija diezgan ilgs laiks, kad Kristiāna gribēja dzirdēt tikai un vienīgi šo grāmatu. Tagad, kad jebkurā brīdī var ienākt prātā pašāi lasīt, tā nobīdīta tālāk, jo pārpilna ar sarežğītiem terminiem.
Murjāņu kurmītis un viņa draugi. Visinteresantāk lasīt būs tiem, kas dzīvē ir bijuši (un to atceras) Murjāņos. Noteikti ne agrāk par 5 gadu vecumu un, iespējams, vēlāk, ja bērns ir no tiem, kam nav pacietības gariem stāstiem. Kristiānai patīk un ir kalpojusi daudzu jaunu vārdu apgūšanai (šovakar, piemēram - vizulis)!
Protams, kā nubez Fizikas mazajiem :)

Tupelīšu stāstiņi ir salīdzinoši nesen mūsu grāmatplauktā. Pirmajās dienās Kristiāna gribēja, lai lasa tikai šo, bet tā iegadījās, ka lasīja Didzis un es esmu lasījusi tikai pāris nodaļas, tamdēļ nav sava viedokļa :)


Ainava kopā ar mazo Mulu. Nav tās naudas vērta, manuprāt. Grāmatas ideja apsveicama, bet izpildījums savienojumā ar cenu liek vilties. Jauka doma, kad pie katra izvēlētā mākslinieka blakus lappaspusē ir kāds saistīts uzdevums, taču to izpildīt uz tik mazas lapas, vismaz mūsu 5gadniekam, nav intereses.








6 komentāri:

  1. Un jau atkal pāris grāmatas, par kur eksistenci man nebija ne jausmas. Paldies! Kamēr es pa pieaugušo literatūras kalniem dzīvojos, par pašiem mazākajiem piemērotam grāmatām esmu šo to garām palaidusi. Saki - vai tā fizikas grāmata ir kādam konkrētam vecumam domāta? Un vai šīs grāmatas ir ar mīkstajiem vākiem. Jautāju tīri svara noskaidrošanas nolūkos...

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Fizikas grāmata, imho, ir lasāma no vismaz 4 gadiem, patiesi iedvesmojoša un interesanta! Tā ir ar mīkstajiem, izgudrojumu vēsture un mazā mula, bet pārējās no šī ieraksta gan cietajos :(

      Mūsu visas pārvākšanās iekļāvušas allaž fūri, tā noteikti ir pavisam cita un kavlitatīvāka pārvākšanās, ja nevar visu paņemt līdz :)

      Dzēst
  2. Pievienoju sava 4gadnieka mīļāko grāmatu: Rikiki piedzīvojumi: http://www.jr.lv/lv/veikals/prece/?shop_id=461348
    Labi īsi stāsti, kā radīti 5minūtei pirms gulēt iešanas.

    AtbildētDzēst
  3. Mazā Mula ļaujas copy+print, izmērus var uzlikt kādus nu vēlas pēc vajadzības un attiecīgi grāmatiņu lietot var ne viens bērns vien un vairākos piegājienos.

    AtbildētDzēst
  4. Ļoti mīlīga grāmatiņa, derot arī kā pirmsmiega literatūra:
    http://sienakaudze.lv/2013/12/gundega-seja-ka-es-ar-opi-braucu-latviju-lukoties/

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest