Lapas

otrdiena, 2011. gada 1. novembris

Atsūti man savu pasta adresi!

Par ziemeļu ziemu dzirdēts daudz. Reiz esmu dzīvojusi Somijā laikā, kad pamostoties jau ārā tumšs, bet tas bija studiju laikos un bija pavisam savādāk. Bet no Somijas  laika spilgti atceros, ka tā tumsa  nav joks un ka labāk gatavoties tai laicīgi.
Laicīgi  sagatavojusies es neesmu, jo vakardien (oktobrī) jau puspiecos pēcpusdienā aiz loga bija melna tumsa. Lai kaut nedaudz mazinātu dīvainās sajūtas, analogie pulksteņi mūsmājās ir palikuši nepārgriezti par stundu atpakaļ.

Iedvesmojoties no raksta internetā ar  nosaukumu "Kā pārciest Zviedrijas ziemu, ja nav iespējams aizmukt" esmu nolēmusi tumšajos vakaros kopā ar Kristiānu darināt Ziemassvētku apsveikumus. Man ļoti mīļas ir atmiņas no bērnības, kad kopā ar mammu rakstījām apbrīnojamu kaudzi apsveikumu, es, ja pareizi atceros, rakstīju adreses uz aploksnēm, īpaši sarežģīts un foršs bija uzdevums savilkt pasta indeksa ciparus tam paredzētajās rūtiņās.

Kristiāna kā reiz tagad nesen pati ir sākusi runāt par egles "rotaslietām, kuras nedrīkst ēst" un dāvanām, tā kā ir īstais laiks sākt darināt dāvanas citiem.

Ja tu, lasītāj, vēlies būt apsveikuma saņēmēju sarakstā, lūdzu, atsūti uz epastu lksolima@gmail.com savu pasta adresi. Pagājušoreiz šādu adresu ievākšanas akciju veicām pirms kāzām, bet to datubāzi vairs nevaru atrast, tā kā pat ja tev, lasītāj, šķiet, ka tava adrese man noteikti  ir - atsūti tik un tā! Vari rakstīt arī zemāk komentāros, bet nevaru garantēt, ka tad kāds rūķis no Zviedrijas neaizved tev kripatiņu tumsas.

Esošajā mājā nav aizkaru, tāpēc tumsa īpaši agresīvi nāk virsū, tāpēc ir doma sagriezt sniegpārsliņas (par šo Kristiāna būs sajūsmā, jo griezšana ir hobiju topā jau vairāk kā gadu), tikai mulstu par to, ar kādu līmi, lai tās līmē pie logiem, lai vēlāk viegli dabūt nost.

Dalieties pieredzē, ja jums ir kāds efektīvs veids kā neļaut tumšajam laikam nomākt jūs :)

13 comments:

  1. Beta: Ar vieglu ziepjūdeni!

    AtbildētDzēst
  2. ar ziepjūdeni, ar kartupeļu-cietes ūdeni

    AtbildētDzēst
  3. ar ziepēm vieglāk, bet paskaidrojums pie cietes - no auksta ūdens un cietes jāizvāra ķīselis:)

    AtbildētDzēst
  4. Beta: protams! Nu, tikai pāpīrs droši vien nedrīkst būt baigi smagais kartons.

    AtbildētDzēst
  5. DL: 1kārt, ļoti patīk jūsu apsveikumu ideja - mana pasta adrese jums noteikti būs :-)

    2kārt, kā cilvēks, kas pagājušajā gadā ļoti mocījās ar tumšā laika izraisītu nomāktību, atļaušos padalīties ar dažām idejām, kā to pārvarēt.

    Pirmais - vide ap Tevi, ko veido skaņa, gaisma un smarža. Tātad - mājās vienmēr jāskan Tev tīkamai mūzikai, kas uzlabo garastāvokli (salsa, Coldplay, klasika - izvēlies pati). Nodrošinies, ka izmanto visus iespējamos gaismas avotus, un noteikti telpā jābūt kādam dzīvās uguns avotam - ja nav kamīna, tad vismaz svecēm. Un smarža - (lai gan tik kaislīgam pavāram kā Tev ar to problēmu nav), bet domāju jebko no kanēļa cepumiem līdz aromātiskajām eļļām (pamēģini kaut ko no citrusiem, tie ir gana neitrāli, bet labi). Nu, apmēram tā.

    Un tad, protams, viss, kas iepriecina Tevi pašu. Noteikti svaigs gaiss un dienasgaisma, hobiji, grāmatas - jā! Daudz nedomājot par 'intelektuālo' aspektu, droši ķeries pie trilleriem un/vai kāda sieviešu romāna. Grāmatas palīdz!

    Ak, nu gan sanāca penteris, bet izlasīju Tavu ierakstu un atcerējos, kā pagājušajā gadā braucu pa laukiem, pulkstenis bija apm. 14:00, viss bija tumši pelēks, un man viss riebās :-D

    AtbildētDzēst
  6. DL - fantastiski,ka esot tumsas nomākta spēji pagājušogad uzmundrināt citus - darba nomāktos :D bet nedaudz jau varēja manīt, tikai nevarēja saprast!

    kamīns ir līdz šim man vienīgais zināmais veids, kā tikt galā ar tumsu, bet izskatās, ka sākot ar 1. janvāri pārvāksimies uz māju bez kamīna. būs vien jāmēģina sveces. un pasadoble.

    ak, kam lai izbaro visu to,ko sacep dēļ smaržas?!

    AtbildētDzēst
  7. DL: Hahaha, man arī aktuāla 'izbarošanas' problēma, jo tā jau es varētu katru dienu nez ko sacept :-) Bet tūlīt jau varēs cept piparkūkas, un tās jau ir tāds ļoti universāls kārums - var pamazām paši apēst, var citiem sadāvināt... vai logos sakarināt! Maizi mājās necepat?
    Vēl - izvirzi sev par mērķi novembrī noskatīties dažādas jaunākās filmas!

    AtbildētDzēst
  8. Eh...jāsaka, ka mani, savukārt, tieši vakar piemeklēja pretējais. Gāju pa pilsētu tumsā un to izbaudīju. Jā, bija gaismas - logos, stabos, skatlogos. Bet laikam visgaišāko staru man deva apziņa, ka somā ir lukturītis. Ne jau burtiski, bet šoreiz gan pārnestā nozīmē. Par gaismu pārnestā. Lukturītis man tik tiešām dažādu iemeslu dēļ ir līdzi lielākajā daļā laika. ;)

    Arī šodien - gāju no darba uz pieturu gar Gaiļezera tālo galu pie savulaik nepabeigtā Dzemdību un bērnu korpusa un apstājos pie ezera. Ezers mierīgs un tumšs. Pāri tam spīdēja daudzstāvu mājas logi. Gaiss dzidrs, dzidrs. Skats - uhh. Mērfijs. Vajag fotoaparātu+statīvu. Atkal jāpako un jāņem līdzi lielā soma.

    Pirms nedēļas, no rīta ejot uz darbu, bija tumšs. Vakarā, dodoties mājup, jau tumšs.

    Šonedēļ situācija mazliet uzlabojusies - no rīta vēl ir gaišs. ;)

    Jāatzīst, ka es šogad kaut kā īpaši mierīgi un gaiši uztveru tumšo laiku. Pašai pārsteigums. Jā, nevar plosīties pa mežiem no septiņiem rītā līdz deviņiem vakarā, taču plosīties joprojām var. ;)

    Bet tā vispārīgi - man gaišumu dod sveces. Darbā no rīta iededzu mazo svecīti, pēc tam uz vakarpusi vēl vienu. Vakarā mājās tiek aizdegta lielā svece, pirms gulētiešanas mazā guļamistabā.

    Ā...un gaismas...es mēdzu (mājās) visur saslēgt gaismas, par ko mani mēdz norāt... :)

    Jāatzīst gan, ka darbā vislabprātāk strādātu pie galda lampas, nevis lielajām griestu lampām. Tā kaut kā mājīgāk...

    Ā, un vēl viena obligāta šī gadalaika lieta! :) MANDARĪNI!!! :):):) Tie dod daudz, daudz saules. Vismaz man...

    AtbildētDzēst
  9. DL: maizes cepšana - par šo es "meditēju" jau kādu laiku un pagaidām esmu izlēmusi, ka nē :)

    Raimonda: jā, tumsa, tāpat kā viss cits, svaigā gaisā ir pavisam cita štelle! jāpiespiežas iet ārā no mājas, varbūt. es savulaik ar svecēm logos svinot 11.novembri uztaisīju īstu ugunsgrēku mājās, tāpec nevajadzīga, laikam, pietāte. un par mandarīniemn - es biju aizmirsusi - jā, paldies!

    AtbildētDzēst
  10. Jaukas domas! Starp citu, lai iegūtu smaržu, jau nevajag vienmēr ko cept.. iemet katliņa ar ūdeni mīļākās garšvielas un drusku pavāri un tad noliec katliņu , kurā telpa vēlies:)

    AtbildētDzēst
  11. Paldies, Ireena! Fantastiska ideja, jo ar tam eteriskajam elljam man nav izdevies lidz galam sadraudzeties un atrast TO isto :)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest