Lapas

ceturtdiena, 2011. gada 22. septembris

Burtu mācīšanās

Latviešu valodas mācīšanās Montessori metodē ir visdarbietilpīgākā, jo teju viss materiāls ir jāgatavo pašam, jo gatavu var nopirkt vācu, angļu un tamlīdzīgas populāras valodas. Ar kursabiedrenes gādību esmu tikusi pie mazajiem druākatajiem smilšu burtiem. 




Apgūstot rakstu zīmes, tāpat kā visu citu dzīvei nepieciešamo, Montessori pamatpiegājiens ir, ka viss ir jāaptausta un  fiziski jāizjūt, tādejādi tas bērnam iegulstas sajūtu atmiņā un nostabilizējas pamatīgi. 



Seko rindkopa Montessori apmātajiem: protams, ka uz pirmo sitienu meita protestēja: nē, tas nav "m", nē tas nav "t", jo līdz šim dzīvē saskārusies ar cilvēkiem, kas māca lielos burtus, es tikai noteicu,ka šie ir mazie burti, uzskatāmi parādīju grāmatā, kas vairāk ir mazo un protests beidzās. un, protams, ka pēc jau zināmo līdzskaņu iztaustīšanas sekoja jautājums par "a" - un kāpēc zils? kautko nomurmināju par patskaņiem un vairāk jautājumu nav bijis ":)


Lūk, tātad izmantojot šajā blogā jau pieminēto trīs pakāpju lekciju, šobrīd Kristiāna mācās "k";  "t";  "m";  "a" un  "i".  "a" un "i" ir pilnīgi no jauna. Pati sev visu laiku atgādinu,ka ir svarīgi nevis "parādi man  "a"", bet gan novelc/izvelc  "a" - jo vairāk reizes bērns iztaustīs burtu, jo labāk tas iegulsies sajūtu atmiņā. Svarīgi arī,ka burtu velk tādā virzienā, kā vēlāk tas būs jāraksta. 






Te seko mans kārtējais pārsteigums par Montessori metodes efektivitāti: šodien, kad sākotnēji darbojāmies ar diega zīmēšanu, 






Kristiāna pati pēc savas iniciatīvas uzzīmēja  "a" un  "i" - tik ātri tas notiek!


i burtam vairāk krāsas ir augšpusē, jo tur ir punkts :) uz auzskatāmi redzams, ka  nav vēl  līdz garam skaidrs, uz kuru pusi mazajam a ir vēderiņš :)



5 komentāri:

  1. 1)kas ir "diega zīmēšana"?
    2)starp citu, atradu lielisku līdzekli - stikla uzlīmjkrāsas. varbūt jau zini, bet princips tāds- komplektā ir kontūrkrāsas tūbiņa un bundžiņkrāsas un plēve. sākumā uz plēves uzzīmē ar kontūru, piemēram, burtu C, ļauj nožūt. tad iekšpusi burtam izkrāso ar bundžiņkrāsu, ļauj nožūt, un tad to burtu var noņemt no plēves kā uzlīmi un līmēt uz stikla vai flīzēm. turklāt var ņemt nost un atkal pielikt citur.

    AtbildētDzēst
  2. Beta: ak, Dievs. kā 2 dažādas planētas ir tā 'normālā' un šī Tavējā! :)

    AtbildētDzēst
  3. Nova:
    1)iemērc diegu krāsā vai vairākus diegus vairākās krāsās, liek uz papīra mudžinātā gliemezītī, vai kā nu bērnam gribas, galiņus atstāj ārpus papīra malām, liek virsū otru papīru, tur virsū un ar brīvo roku velk diegu ārā - ne tikai skaisti, bet arī attiecīgā vecumā var mācīties par simetriju, vēl jo vairāk, ja lieto uz pusēm salocītu papīru, nevis divus dažādus.
    2)nezinu tādas - vai tev ir zināms ražotājs un nosaukums?

    Beta: katrs pats veidojam savu planētu, ne? :)

    AtbildētDzēst
  4. Beta->Novai
    Ļoti daudzšķautņains jautājums.:)

    AtbildētDzēst
  5. Beta: sajuka - tas bija LK uz tekstu par to, ka katrs savu planētu veidojam.:)

    AtbildētDzēst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Follow Me on Pinterest